Pretraga
Close this search box.

Jedna ulica čuva tradiciju i moderan duh Zemuna!

Bežanijska ulica jedna je od najstarijih u Zemunu. Ime nosi po obližnjem naselju Bežanija, koje joj je dato 1793. godine. Trasirana je još u doba antičkog Taurunuma, odnosno Rimskog carstva, pa njena istorija traje gotovo dve hiljade godina. Važi odvajkada za jednu od glavnih saobraćajnica. Svoj prepoznatljiv izgled dobila je u 18. veku. Predsednik opštine Zemun Gavrilo Kovačević obišao je Bežanijsku ulicu, u kojoj je izravnat kolovoz, izvedeni su radovi na uspostavljanju kanalizacione mreže i postavljen novi asfalt do raskrsnice sa Ulicom rabina Alkalaja.

– Podržali smo inicijativu ugostitelja da ova ulica postane novi zanatsko-ugostiteljski centar Zemuna jer je ona njegov simbol. Sugrađani, naročito starosedeoci, znaju koliko je zanatskih radnji bilo nekada. Preduzetnici koji rade u ovoj ulici zatražili su da ih podržimo u obnovi starih zanata, kako bi se ulici vratio nekadašnji duh. Nameravamo da uradimo projekat sveobuhvatne rekonstrukcije Bežanijske ulice, da se obnove i trotoari i asfalt. Uputićemo Sekretarijatu za investicije inicijativu da se uradi projekat kako bi u narednom periodu ova ulica bila temeljno obnovljena – rekao je Kovačević. Do sada se radilo u Bežanijskoj prema Ivićevoj i Senjskom trgu, Oračkoj i svim ulicama sa desne strane. Takođe, radovi su bili i na Avijatičarskom trgu, Akademskoj, u Ulici princa Pavla (Štrosmajerova) i Rabina Alkalaja. Trenutno se radovi izvode u Svetosavskoj, Dubrovačkoj, u jednom delu Rabina Alkalaja, Jovana Subotića i Stevana Markovića.

Reč je o velikom projektu koji obuhvata 30 ulica. U pitanju je potpuno nova infrastruktura. U nekim delovima, pri krajevima ulica nije bilo kanalizacione mreže. Sad će to biti sve izgrađeno, uključujući i kolektor. U pitanju je ukupno 6,6 kilometara kanalizacione mreže i mreže za odvod otpadnih voda. Radi se po fazama i parcijalno da ne bi došlo do kolapsa saobraćaja i funkcionisanja javnog prevoza.

Ukras Bežanijske ulice su zdanja izuzetne arhitektonske lepote – Ičkova kuća, kuća apotekara Štrajma, Harastijeva kuća, zgrada Srpskog doma iz 1909. godine, kuća doktora Šena sagrađena 1927…

Bežanijska ulica miriše na vruć hleb, kifle i peciva koji se mese u pekari staroj sto godina. Između dva svetska rata ovde je bilo dosta kujundžija, obućara, tašnera, berbera… Danas su u ovoj ulici zanatlije, koje hvataju korak sa savremenim dobom, a čuvaju i ono najbolje iz prošlosti, pokazujući da je spoj tradicionalnog i modernog najbolje rešenje. To se može prepoznati u bistrou, zatim u piceriji gde se pica peče u furuni na drva, kod kuvarica koje prave knedle po bakinom receptu. Iz ove ulice niko neće otići gladan – jedni će izabrati burgere, drugi će pazariti domaći pršut, vino i sireve, a na kraju se može nazdraviti i kriglom „soka” od hmelja. Ovoj ulici vrednost daju i Gardoš, Zemunski kej i još mnogo toga što će svako ko se zaputi u šetnju da prepozna na svoj način i upiše na mapu zanimljivosti ovog dela grada.

Tagovi:

Pročitajte još: