JKP „Zelenilo” apeluje – kupujte jelke sa busenom i u Zemunu!

JKP „Zelenilo – Beograd” i ove godine za novogodišnje i božićne praznike ima u ponudi jelke sa busenom u svojim rasadnicima u Vojvode Stepe 405 i Marije Bursać bb u Zemunu, podsećaju iz ovog gradskog preduzeća.

Radno vreme rasadnika je radnim danima od 7 do 15 časova a u ponudi su dve vrste novogodišnjih jelki – smrča (Picea abies) i jela (Abies alba). Cene se razlikuju u zavisnosti od visine stabla, pa tako cena stabla visine do jednog metra iznosi 1.500 dinara, od 1 do 1,5 metara iznosi 2.300 dinara, a cena stabla visine od 1,5 do 2 metra iznosi 2.500 dinara.

JKP „Zelenilo – Beograd” apeluje na građane da kupuju jelke sa busenom budući da time utiču na zaštitu životne sredine i sprečavanje seče mladih stabala četinara. Stablo, koje je služilo kao ukras u domu, nakon praznika se vraća prirodi.

Ukoliko sugrađani nakon praznika nemaju gde da posade svoju jelku, mogu je doneti u rasadnik „Zelenila” koje će je potom u tradicionalnoj akciji posaditi na nekoj od javnih zelenih površina.

U periodu dok traju praznici a jelke ukrašavaju domove sugrađana, potrebno je povesti računa o nekoliko važnih stvari koje će pomoći da sadnica i posle praznika bude u dobroj kondiciji i dobrom zdravstvenom stanju.

Kako bi se jelka što bolje održala u sobnim uslovima, tokom praznika je neophodno da se redovno orošava, to jest prska vodom, kao i da se redovno zaliva odstajalom vodom sobne temperature.

Kada prođu praznici, drvo ne treba odmah iznositi napolje na mesto sadnje, već je potrebno da se obezbedi period prilagođavanja. Najbolje bi bilo da se jelka ostavi nekoliko dana u hodniku ili prostoriji koja se ne greje, a posle ovog perioda da se posadi na predviđeno mesto. Sadnja se vrši kada zemlja nije zamrznuta, to jest kada spoljna temperatura nije ispod nula stepeni Celzijusa.

Kako savetuju iz „Zelenila”, prilikom kićenja jelke treba voditi računa o ukrašavanju njenog vrha da se ne bi polomio ili oštetio. Jedan od načina da se sačuva vrh jeste da se uz vrh postavi neki štapić ili olovka, pa tek onda ukras. Jelku takođe ne treba postaviti blizu grejnog tela, jer to može izazvati opadanje četina.

Tagovi:

Pročitajte još: