Pretraga
Close this search box.

(FOTO) JKP „ZELENILO“ INTERVENISALO NA 639 LOKACIJA

Usled nevremena, koje je zahvatilo Beograd u toku večeri i noći 1./2. jula, ekipe JKP „Zelenilo-Beograd“ imale su veliki broj intervencija na saniranju prelomljenih stabala i grana.

Posledice nevremena se i dalje saniraju, a do sada je naše Preduzeće intervenisalo na 639 lokacija u gradu, od kojih je na 56 lokacija došlo do nekog vida materijalne štete najčešće u vidu oštećenja na automobilima. Prioritet u saniranju imale su one lokacije na kojima je usled pada stabla došlo do prekida javnog saobraćaja, zatim lokacije na kojima su stabla ili grane onemogućile kretanje pešaka, prilazak, pre svega, zdravstvenim institucijama, kao i lokacije na kojima su stabla ili delovi stabala pali na automobil. Nakon toga, pristupilo se intervenciji na stablima koja svojim padom ne ugrožavaju funkcionisanje Beograđana, i u narednim danima će sve ovakve lokacije biti sanirane, stoga molimo sugrađane za strpljenje i razumevanje.

U uslovima vremenskih nepogoda, posebno u periodu kada su stabla u punoj vegetaciji, kada je drveće obilno olistalo i dobija mnogo novih bujnih izdanaka, ono crpi velike količine vlage koja mu je dostupna iz natopljenog zemljišta, a ujedno se i lišće natapa usled kišnih padavina, što dodatno otežava krošnju. Uz udare vetra, od težine, dolazilo je do izvala stabala iz korena, kao i do preloma debla ili grana, i takve situacije, nažalost, nije moguće predvideti, a nije moguće ni prevenirati.

Ukoliko je, prilikom pada stabla ili grane, došlo do materijalne štete ili telesnih povreda, neophodno je da građani pozovu Servisnom centru grada Beograda na broj 11011, ili da se obrate na mejl info@zelenilo.rs gde će dobiti precizna uputstva u koju Radnu jedinicu našeg Preduzeća je potrebno da se jave (u zavisnosti od lokacije na kojoj je nastupio pad stabla ili grana), kako bi se sačinio zapisnik o nastaloj šteti.

Zapisnik o šteti predaje se Komisiji za procenu štete, čije je sedište na adresi Ulica Rajkova br. 15, Novi Beograd, gde oštećeni podnosi Zahtev za nadoknadu štete u pisanoj formi. Komisija za procenu štete popunjava obrazac Prijava štete iz osnova osiguranja od odgovornosti i oštećeni se sa kompletnom dokumentacijom upućuje u Akcionarsko društvo za osiguranje, koje u najkraćem roku, nadoknađuje štetu.

Nadoknada štete se vrši samo u slučajevima u kojima je uzrok štete stablo za koje je na osnovu redovnog Programa održavanja nadležno JKP „Zelenilo Beograd“, Beograd.

Ekipe „Zelenila-Beograd“ će nastaviti radove na sanaciji stabala dokle god za to bude potrebe.

Tagovi:

Pročitajte još: