Pretraga
Close this search box.

Jovana Zukanović iz Zemuna: „Ljubav prema muzici me prati od detinjstva, a sa etno grupom Zlatnik želim da širim srpsku kulturu.“

Osnivačica etno grupe Zlatnik, Jovana Zukanović, poreklom iz Batajnice, u intervjuu za naš portal podelila je svoja iskustva o ljubavi prema muzici, počecima u pevanju i stvaranju sopstvene muzičke grupe koja neguje srpsku tradiciju.

Kada je započela tvoja ljubav prema muzici i kako si krenula putem pevanja?

„Moja ljubav prema muzici pojavila se u najranijem detinjstvu. Još u vrtiću bila sam solista na priredbama, a već sa pet godina roditelji su me upisali u muzičko zabavište škole „Kosta Manojlović“. Uz to sam, paralelno sa prvim razredom osnovne škole, počela da učim klavir u nižoj muzičkoj školi. Iako sam uživala u sviranju, pevanje mi je oduvek bilo draže. Moj ‘profesionalni pevački put’ započeo je kada sam imala devet godina, pridruživši se ženskoj pevačkoj grupi KUD-a ‘Batajnica’.“Da li te je oduvek privlačila tradicionalna muzika?

„Jeste, posebno nakon što sam gledala film ‘Zona Zamfirova’. Sve pesme koje je Bilja Krstić otpevala u tom filmu naučila sam napamet. Prekretnica u mom interesovanju za tradicionalnu muziku bila je upravo kada sam se pridružila KUD-u ‘Batajnica’. Nakon toga sam upisala Školu tradicionalnog pevanja Bojane Nikolić, a kasnije i srednju muzičku školu, na smeru za tradicionalno pevanje, u klasi profesorke Sanje Ranković.“Kako si došla na ideju da osnuješ svoju grupu?

„Dugo godina sam pevala u raznim sastavima i radila kao vokalni pedagog. Tada se javila i želja da osnujem svoj ansambl. Moja vizija je bila da okupim dugogodišnje prijatelje i saradnike, izuzetne muzičare i pevače, kako bismo zajedno širili srpsku kulturu i tradiciju. Tako je nastala etno grupa Zlatnik.“Koliko članova broji vaša grupa i gde ste sve nastupali?

„Grupa trenutno ima 17 članova – 13 pevača i 4 muzičara. Postojimo od aprila 2023. godine, a od tada smo nastupali na mnogim značajnim događajima i proslavama u Srbiji i Republici Srpskoj. Izdvojila bih državne komemoracije, poput obeležavanja godišnjica Pogroma na Kosovu i Metohiji, kao i bitke na Košarama. Takođe, nastupali smo na manifestacijama poput Vidovdanske akademije u Ćupriji i Petrovdanske akademije u Brčkom. Uskoro imamo planirane nastupe u Kuršumliji i Dimitrovgradu, a nadamo se i pozivima iz dijaspore.“S obzirom da su i tvoj brat i sestra članovi grupe, od koga ste nasledili muzički talenat?

„Rekla bih da smo talenat nasledili od mame Marije i bake Nade, mamine majke. Mama je kao mala svirala harmoniku i predivno peva, a i baka ume da zapeva, što je očigledno prenela na nas.“

Koji ti je omiljeni nastup do sada?

„Moj omiljeni nastup za sada je Pesma za Evroviziju 2022, gde sam nastupila kao ženski vokal Rošer etno benda. Taj osećaj, kada si na takvoj sceni u konkurenciji s nekim od najvećih imena srpske muzičke scene, bio je neopisiv.“Gde vidiš sebe i svoju grupu za deset godina?

„Vidim nas na Evroviziji“, rekla je kroz osmeh. „Šalim se, ali zaista se nadam da ćemo za deset godina i dalje biti raspevani i veseli kao sada, te da ćemo edukovati još mnogo mladih o našoj kulturi i tradiciji.“

Batajnica je izuzetno ponosna na svoje talente, a Jovana Zukanović je sjajan primer mladog umetnika koji nosi tradiciju svog kraja i zemlje sa ponosom. Njena posvećenost muzici i očuvanju kulturnog nasleđa inspiriše mnoge, a nada je da će se brojna deca ugledati na Jovanu i krenuti njenim stopama, šireći ljubav prema srpskoj tradiciji i kulturi kroz muziku.

Tagovi:

Pročitajte još: