Pretraga
Close this search box.

KAKO ĆE IZGLEDATI NOVI HOTEL U ZEMUNU? Direktor arhitektonskog biroa iz Holandije otkriva: NAPRAVILI SMO FASADU KOJA ĆE DA SIJA

Na međunarodnom konkursu za arhitektonsko rešenje novog hotela Jugoslavija sa dve kule pobedio je arhitektonski biro UNStudio.

Ovaj studio je baziran na specifičnom arhitektonskom dizajnu, urbanom planiranju, dizajnu proizvoda i akademskom radu osnivača, koji su svojevrsne zvezde u arhitektonskim krugovima.

Naša ekipa razgovarala je sa Fransom Van Vuureom o ovom, kako kažu, grandioznom projektu. Dizajn budućeg hotela Jugoslavija kombinovaće modernu estetiku sa elementima koji odražavaju originalnu arhitekturu.

Za ovaj projekat smatramo da je esencijalno pokazati nešto iz prošlosti, istorije same lokacije pored Dunava i poznatog hotela Jugoslavija. Šta smo mi u stvari uradili? Mi smo rekreirali obim projekta koji liči na stari obim hotela Jugoslavija – rekao je Frans Van Vuure, direktor UNStudio Amsterdam.

Posebnu pažnju privući će fasada hotelskog zdanja za koju je inspiracija pronađena u čuvenom lusteru koji je decenijama krasio hotel Jugoslavija.

– To je nešto na čemu trenutno radimo. Inspirisani smo velikim lusterom koji je visio u starom hotelu. Takođe, ono što smatramo interesantnim jeste sjaj koji luster pravi kada se upali svetlo. To je impresivno. Napravili smo fasadu za hotel koja sija i koja više liči na novoizgrađene kule. Hotel će većinski biti od stakla. Da, imamo južnu kulu, najbližu gradu. Ona je rezidencijalna i apartmani koji će se nalaziti u rezidencijalnoj kuli imaće različite nivoe. Biće ekskluzivnijih apartmana koji će obično biti u višem delu kule i manje ekskluzivne sobe koje će biti pristupačnije za veći broj ljudi – istakao je Vuure.

Hotel Jugoslavija dobiće ono što već godinama zaslužuje – novi izgled i sjaj.

PROJEKAT

Prema projektu, hotel „Jugoslavija“ će imati dve kule – stambenu sa 42 sprata, koja će biti pozicionirana bliže centru Beograda, i poslovnu, nižu, sa 33 sprata. Njihove visine venaca neće prelaziti 150 metara i nisu postavljene tako da direktno gledaju jedna u drugu. U podnožju, odnosno na podijumu koji će ih spajati, biće prodavnice, restorani, lokali, a između njih hotelske sobe u zgradi od osam spratova, kao i dosad.

Tagovi:

Pročitajte još: