Home Kultura KALVARIJA: Jeza dolazi iz podzemlja

KALVARIJA: Jeza dolazi iz podzemlja

544
0

Više od 2 milenijuma koliko broji ovaj naš grad jedan na drugi slagali su se slojevi istorije. Zato se nijedna priča o Beogradu i Zemunu ne završava se tačkom, već zarezom. Tako je i sa pričom o Kalvariji, koju često nazivaju „zemunskim Dedinjem“, jednim od tri najpoznatija naselja ovog dela Beograda ili gradića pored Beograda (zavisno da li ste i koliki lokal-patriota).

U prvom delu bavili smo se samim nastankom naselja na mestu nekadašnjeg kužnog groblja a sad idemo korak dalje i dublje u samo podzemlje…

Jeza dolazi iz podzemlja

Za Austrijance je vazda važilo da su spretni graditelji, posebno vojnih utvrđenja. Jedan od najlepših i najsvetlijih perioda beogradske građevinske istorije vezuje se upravo za vreme austrijske vladavine početkom 18. veka, kada je nastao velelepni barokni grad, uređen po uzoru na ondašnje metropole. I dok je sam austrijski Beograd nastao pod macolama posle predaje tvrđave u Turske ruke Beogradskim mirom iz 1739. godine, austrijsko vojno graditeljstvo sačuvano je do danas u zemunskom podzemlju.

Naime, tokom 17. i 18. veka austrijska vojska sprovela je opsežan projekat iskopavanja podzemnih laguma i tunela koji su imali dvostruku ulogu. S jedne strane, omogućavali su brzu komunikaciju između raznih delova vojnog tabora u slučaju ratne potrebe, kao i neometani izlaz na Dunav. Druga, možda i važnija uloga bila je skladištenje lako zapaljivog baruta i hrane. Razlog za to je bio što je u podzemnim tunelima tokom čitave godine konstantna temperatura oko 12 stepeni, a vlažnost je izuzetno mala.

Jedna od lokacija na kojoj su iskopani lagumi jeste upravo Kalvarija. Naime, tlo se na ovom brežuljku sastoji od slojeva poroznog i mekoga lesa, koji je nastao eolskom erozijom pre nekoliko stotina hiljada godina. Za sada je otkriven jedan objekat sa prostorijom od 50 kvadrata, ozidan opekom i ugrađenom ventilacijom. Do njega vode četiri ulaza, od kojih su dva neupotrebljiva. Jedan od njih nalazi se pored stepenica koje vode na gornji plato gde je danas napravljen park.

Ipak, priča kaže da je ovo samo jedan od brojnih laguma koji se nalazi ispod Zemuna, a koji su tokom vremena zaboravljeni i propali. Kakva se jeza krije, možemo samo da nagađamo.

011info

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here