KATEDRALA NA VELIKOM TRGU PROGLAŠENA ZA SPOMENIK KULTURE

Vlada Republike Srbije je poslednjeg radnog dana u 2022. godini usvojila Odluku o utvrđivanju Crkve Blažene deve Marije u Zemunu za spomenik kulture.

Crkva ima kulturno-istorijske i arhitektonsko-urbanističke vrednosti u kontekstu beogradskog spomeničkog nasleđa i predstavlja značajno obeležje i spomeničku vrednost prostorne kulturno-istorijske celine Staro jezgro Zemuna (pod najvišim stepenom zaštite od 1966. godine).

Od postavljanja kamena temeljca do izgradnje nove crkve u Zemunu prošlo je deset godina (1785 – 1795), smatrana je najlepšom katoličkom građevinom Srema.

Renesansnoj jednobrodnoj građevini je 1817. godine dodat zvonik sa četiri zvona izlivena u Beču, koja su bila poklon austrijskog cara Josifa Drugog.

Restauracijom iz 1848. godine katedrala dobija današnji izgled u stilu ampira s elementima baroka. Ima sedam prozorskih vitraža, oltarski ansambl sa slikom Uznesenja Blažene Djevice Marije Emanuela Ditea iz 1894. godine i brojne relikvije.

Uz crkvu je zdanje škole koju su davne 1786. godine osnovali kapucini i Župni dom.

Crkva ima orgulje od 1735. godine, koje se i danas oglašavaju nedeljom i praznicima.

U dvorištu katedrale čuvaju se ostaci francstalske crkve Svetog Vendelina, gotičke dvobrodne građevine srušene 1955. godine.

Tagovi:

Pročitajte još: