Kina donirala pametne satove za Dom zdravlja Zemun

Kina je donirala 1.000 pametnih narukvica-satova zdravstvenim radnicima u sedam zdravstvenih ustanova u Srbiji. Donacija je uručena danas povodom predstojeće kineske Nove godine, a u okviru akcije „Hvala herojima“. Direktorima zdravstvenih ustanova uručena je u Institutu za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“, a prisutnima se putem video linka obratila ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo.

Satove su primili direktori Infektivne klinike, Instituta Torlak, Hitne pomoći, Dom zdravlja Zemun, Zavoda za javno zdravlje Pančevo, Instituta Batut, Zavod za biocide, a Čen Bo je ocenila da su zdravstveni radnici heroji među herojima. „Naši pokloni su skromni, a naša zahvalnost je beskrajna. Kineski i srpski zdravstveni radnici su se borili rame uz rame protiv epidemije i naše prijateljstvo je duboko“, rekla je Čen Bo.

Ona je navela da je predstojeća kineska Nova godina , godina bika koji simbolizuje snagu.

„Nadam se da ćemo u Novoj godini pobediti virus, pobediti pandemiju“, rekla je ambasadorka.

Direktorka Instituta Batut Verica Jovanović kaže da je prijateljstvo Kine i Srbije više puta dokazano tokom najveće zdrastvene krize koja je pogodila celu planetu.

„Kina je od početka pandemije bila uz Srbiju. Na samom početku stigla je pomoć i medicinskoj opremi, a zatim su došli timovi stručnjaka. Zahvaljujući Kini Srbija se snažnije suprotstavila virusu korona“, rekla je Jovanović.

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek kazao je da Srbija zahvaljujući pomoći koja stiže iz Kine u borbi protiv kovida -19 i u imunizaciji koju sprovode pokušava da stavi epidemiju pod kontrolu.

„Veliki prijatelji se prepoznaju kada su teške situacije. Kina je to svojim gestovima u poslednjih godinu dana pokazala. Želimo da gradimo i čuvamo naše prijateljstvo jer će nam trebati i u budućnosti“, rekao je Đerlek.

Građanima Kine na donaciji zahvalio se i direktor Infektivne klinike Goran Stevanović koji je rekao da je pomoć iz Kine stizala u najvažnijim trenucima na samom početku epidemije kada se o bolesti znalo malo.

„Imali smo sa Kinom dobru saradnju, otvorenu saradnju i to je učvrstilo veliko prijateljstvo između zdravstvenih radnika naše dve zemlje, a koja se nastavlja i danas i nastavlja se na svim planovima“, naveo je on.

Izvor: rtv

Tagovi:

Pročitajte još: