Kod uginulih labudova u Zemunu otkriven ptičji grip

Avijarna influenca izazvana virusom podtipa H5N8 ne prenosi se sa obolelih i zaraženih ptica na ljude, ali može izazvati veoma velike ekonomske štete ukoliko se sa divljih ptica prenese na domaću živinu

Mrtvi labudovi koji su otkriveni u Zemunu, u blizini Keja oslobođenja, bili su zaraženi virusom ptičjeg gripa. Upravi za veterinu potvrdili su prisustvo virusa avijarne influence (podtipa H5N8) i, osim kod uginulih labudova u Zemunu, 6. oktobra je otkriveno i kod dva labuda u Borči i u Kovilovu (Beljarica) na Paliluli. To ne bi trebalo da brine sugrađane jer se ovaj soj, kako saznajemo, prenosi kod divljih ptica i živine. Inače, ima nekoliko sojeva virusa ptičjeg gripa, a samo su pojedini opasni za čoveka.

Uprava za veterinu donela je rešenja kojima se sprovode mere u zaraženom i ugroženom području. Zaraženim se smatra područje od najmanje tri kilometra u poluprečniku, a ugroženim krug od najmanje 10 kilometara u poluprečniku od žarišta, odnosno lokacija na kojima su pronađene uginule ptice.

– Avijarna influenca izazvana virusom podtipa H5N8 nije zoonoza, odnosno ne prenosi se sa obolelih i zaraženih ptica na ljude, ali može izazvati veoma velike ekonomske štete ukoliko se sa divljih ptica prenese na domaću živinu. Osnovne preventivne mere koje se preduzimaju da bi se sprečila pojava i širenje ove zarazne bolesti jesu sprovođenje aktivnog i pasivnog nadzora, odnosno kontrole zdravstvenog stanja živine u potencijalno rizičnim područjima blizu vodenih površina sa divljim pticama, zatvaranje živine u objekte, sprečavanje direktnog i indirektnog kontakta između divljih ptica i živine i podizanje biosigurnosnih i higijenskih mera na gazdinstvima – kažu u Upravi za veterinu.

Radi sprečavanja širenja i suzbijanja bolesti, obavezna je prijava svakog slučaja uginule divlje ptice na prirodnim staništima i vodenim površinama, kao i prijava povećanog uginuća ili znakova bolesti kod živine i ptica na gazdinstvu, nadležnom veterinarskom inspektoru ili veterinaru.

Za vreme trajanja mera u zaraženom i ugroženom području obavezno je zatvaranje domaće živine i ptica u objekte na gazdinstvu, a zabranjeno je održavanje sajmova živinarstva i ukrasnih ptica, kao i promet živine, jaja, mesa i iznutrica poreklom od živine sa zaraženog područja.

Petnaestak uginulih ptica otkriveno je prošle sedmice u Jojkićevom dunavcu, Kišvari, Vizelju i u Beljarici, ali izgleda da uginulih labudova ima još na nekim lokacijama.

– Dobili smo informaciju da uginulih labudova ima u Ilićevom dunavcu koji se nalazi kraj Pančevačkog puta, ali i u forlandu kod Bele stene, zbog čega danas idemo da i to proverimo. U području Beljarice uspeli smo da uklonimo tri labuda otkrivena blizu obale, ali ostalo je šest uginulih ptica ove vrste u vodi koje u petak nije preuzela „Veterina Beograd”. Zbog toga apelujemo na ljude iz „Srbijašuma” da obezbede čamac jer je oblast Beljarica u njihovoj nadležnosti, da bi se prišlo uginulim pticama. Takođe, molimo i lovce da zbog ove situacije obustave lovnu sezonu – rekao je Zoran Janković iz Udruženja „Eko-Pančevački rit” koje je prvo došlo do informacija o pomoru ptica i alarmiralo javnost.

Avijarna influenca (ptičji grip) je akutna visokokontagiozna bolest domaćih i divljih ptica. Uzročnik bolesti je virus koji spada u virus tipa A sa 144 serotipa. Na virus ptičjeg gripa osetljivi su pilići, ćurke, biserke, prepelice, golubovi, jarebice, nojevi, emui, patke, guske, fazani, kavezne ptice i veliki broj divljih ptica. Primarni rezervoar ovog virusa su vodene ptice, a vektori, odnosno prenosioci, mogu da budu svinja, čovek, glodari i mačke.

Politika

Tagovi:

Pročitajte još: