KONCERT ZEMUNU S LJUBAVLJU

Pod pokroviteljstvom Gradske opštine Zemun u Svečanoj sali Opštine, održan je 10. septembra tradicionalni koncert ”Zemunu s ljubavlju”.

Kulturno-umetničko društvo ”Petrova gora – Kordun”, kao organizator okupio je kulturno-umetnička društava i pevačke grupe koje su pronele pesme Krajine, Srema i Šumadije.

Goste je pozdravio Stevo Bekić, predsednik KUD ”Petrova gora” i zahvalio svim učesnicima što tako predano čuvaju narodnu umetnost Srba iz svih krajeva. Citirajući Zavještanje pjesme i svirke velikog župana srpskog Stefana Nemanje podsetio je zvanice da je ”I pjesma, čedo moje, pjesma i svirka čine narod. Svaka ptica svojim glasom pjeva. I svaki narod ima svoj glas i svoju pjesmu po kojoj se poznaje. Kad sretneš stranca, ne pitaj nikada ko je i odakle je. Pusti ga da zapjeva ili zasvira i sve će ti se samo kazati…

Ali kao što ptica nikad ne iznevjeri svoj pjev, tako ni nijedan narod ne može pjevati tuđim glasom i tuđu pjesmu. Nije zlo, čedo moje, čuti i znati tuđu pjesmu. Zlo je zaboraviti i ne znati svoju. Teško onome ko svoju pjesmu ne pjeva. Čudo je pjesma, sine moj.”

Učesnicima i gostima obratio se Miodrag Linta, narodni poslanik i predsednik Saveza Srba iz regiona rekavši da je za identitet naroda neizmerno važno negovanje nematerijalnog kulturnog nasleđa i da ovakvi događaji zaslužuju više medijske pažnje.

Pored domaćina KUD ”Petrova gora -Kordun”, nastupili su Kulturno-umetnička društva ”Sretenjske zore” iz Aranđelovca, ”Banija” iz Šapca, ”Soko” iz Inđije, ”Vuk Stefanović Karadžić” iz Sombora, zatim izvorne grupe ”Crnućanke” iz Gornjeg Milanovca, ”Kordun” iz Inđije, ”Plitvice” i ”Korijeni” iz Beograda.

Takođe, nastupili su i pjevačka družina ”Svetlana Spajić”, guslar dr Nikola Đapić, i Radomir Vejnović sa tamburom ”samicom”.

Tagovi:

Pročitajte još: