KRAĆA PREČICA! Počinju radovi na izgradnji alternativnog puta Šangaj – centar Batajnice

IZGRADNJA prečice od oko četiri kilometra, koja će ići iza intermodalnog terminala u Batajnici, čime će trajno biti rešen problem žitelja naselja Šangaj, trebalo bi da počne za oko mesec dana.

Kako „Novosti“ nezvanično saznaju u Opštini Zemun, radovi bi trebalo da traju između dva i tri meseca, kako bi meštani Šangaja do početka leta dobili alternativni put, pre nego se na jesen zatvori pružni prelaz u Batajnici, zbog izgradnje brze pruge Beograd-Budimpešta.

Stanovnici ovog zemunskog naselja već mesecima su zabrinuti jer je postojala mogućnost da ostanu odsečeni od centra Batajnice, sve dok na proleće ne bude bio gotovo nadvožnjak iznad šina.

– Ostalo je još nekoliko tehničkih stvari, pre nego se precizira tačan datum početka radova – kaže naš izvor. – Na jednom delu tog puta biće mali pružni prelaz za tereteni saobraćaj, a nadležni iz „Železnica Srbije“ sledeće nedelje treba da odu na lokaciju kako bi odredili uslove za to. Takođe, na trasi alternativnog puta nalazi se i nekoliko odvodnih kanala. Većina je u funkciji, a neki će biti rekonstruisani, što će početkom naredne sedmice definisati stručnjaci iz „Srbijavoda“. Važno je da se ta deonica uradi pre nego što se pruga zatvori, kako naši sugrađani nijedan dan ne bi morali da kruže do centra Batajnice.

Realizacija ove kraće prečice, koju je inicirala GO Zemun, spojiće ulice 40. novu i Belegišku na postojeći prelaz sa novom Batajničkom petljom. Taj put, koji bi trebalo da bude širok pet i po metara, dosta će skratiti put do centra naselja, škole, ambulante, u poređenju sa onim od 22 kilometra, koju realizuje Grad.

Taj put ići će od Starog novosadskog puta do Beogradske u Ugrinovcima, u dužini od osam kilometara, za koju je Grad opredelio novac. Kako su žitelji objasnili, od naselja do Beogradske imaju još šest kilometara,a od Starog novosadskog puta do centra Batajnice još osam, što je sa prečicom Grada ukupno 22 kilometra. Ipak, po završetku gradnje i duže i kraće prečice, stanovnicima Batajnice oba puta biće trajno na raspolaganju.

USKORO I NADVOŽNJAK

PROŠLOG vikenda, počela je izgradnja nadvožnjaka preko brze pruge u Batajnici. Kako je rečeno, radovi će biti završeni do kraja godine, a građani će moći da prelaze na bezbedan način. Takođe, na nadvožnjaku imaće pešačku, biciklističku stazu kao i liftove.

Novosti

Tagovi:

Pročitajte još: