Krađa struje u Zemunu opasna za lopove, ali i za prolaznike

Otkriveno više crnih tačaka na Paliluli, Zvezdari, Voždovcu, Novom Beogradu i u Zemunu. – Godišnje se otkrije desetak lokacija sa nelegalnim priključcima na instalacije

Kradljivci struje iz Umčara koji su se dosetili da svoj posed osvetle energijom zakinutom od stubova javne rasvete pre nekoliko dana su dolijali. Faktor sreće njih nije poslužio, ali da mnoge njihove „kolege po nedelu” struju i dalje ne plaćaju i troše je na „divlje” očigledno je u velikom broju naselja gde se mogu uočiti obijeni poklopci na kandelabrima i žice razvučene preko pešačkih i biciklističkih staza. Lopovi su univerzalna pojava na svim gradskim opštinama, ali u poslednje vreme, kako kažu iz JKP „Javno osvetljenje”, otkriveno je više „crnih tačaka” na teritoriji Palilule, Zvezdare, Voždovca, ali i Novog Beograda i Zemuna.

– Na godišnjem nivou detektuje se desetak lokacija na kojima je sporadično nelegalno priključenje na instalaciju javnog osvetljenja. Ovaj godišnji prosek odnosi se na teritoriju centralnih gradskih opština. Pošto je obezbeđivanje javne rasvete u opštinama Surčin, Obrenovac, Barajevo, Mladenovac, Lazarevac, Sopot i Grocka od januara prethodne godine u nadležnosti našeg preduzeća, u prilici smo da iznova otkrivamo nove sporne lokacije – kažu iz „Javnog osvetljenja”.

U razotkrivanju ovih nedela računa se u velikoj meri na saradnju savesnih građana koji bi, ukoliko uoče nelegalne priključke na mreži javne rasvete, trebalo da pozovu kontrolno-komandni centar ovog javnog preduzeća i ostale službe koje su nadležne. Da bi se stalo na kraj lopovluku, i njihovi zaposleni kontrolišu grad periodično, kako po ustaljenim, ali i netipičnim rutama.
A to je sve važno da bi se predupredile posledice ovakvih nedela.

– Najupadljiviji aspekt materijalnih gubitaka izazvanih na ovaj način odnosi se na krađu električne energije sa javne potrošnje koju je moguće identifikovati odgovarajućim merenjima. Manje vidljiva je šteta naneta vlasniku javne imovine i subjektu koji je odgovoran za održavanje sistema javnog osvetljenja. Jer, postupak nelegalnog isključenja sa instalacije i vraćanje u prvobitno stanje znači angažovanje ljudskih i tehničkih kapaciteta, kao i mehanizacije. U velikom broju slučajeva neophodno je i realizovati potpuno novo tehničko rešenje neometanog funkcionisanja instalacije koji će je učiniti nepristupačnom za prekršioce, kako bi im ona ostala van dohvata ruke da se nelegalne radnje ne bi ponavljale – kažu iz „Javnog osvetljenja”.

Međutim, troškovi ovakvih postupaka često i ne mogu da se izraze u novcu. U kojoj valuti, na primer, opisati strah dece koja se po mraku vraćaju iz škole jer su svetla „ugasili” kradljivci struje?

– Nedavno je u jednom zemunskom nehigijenskom naselju, zbog priključenja nekoliko pojedinačnih potrošača na više stubova javne rasvete, nastalo varničenje naočigled prolaznika. Utvrđeno je da je privremena instalacija, usled povećanog opterećenja, ugrozila rad instalacije javnog osvetljenja. To je uticalo na kvalitet električne energije u lokalnoj mreži, ali smo priključak demontirali po hitnom postupku – ilustruju iz JKP „Javno osvetljenje”.

Nema sumnje da je veliki broj kradljivaca na ovakve poduhvate naterala muka i nemaština. Ali, da to i nije tako svedoče i novinski napisi prema kojima su pre tri godine u jednom gradu u unutrašnjosti raskrinkani prestupnici koji su bili daleko od socijalno ugroženih, a struju sa rasvete su krali da bi osvetljavali i grejali farme pilića, plastenike, pa čak i privatne parkinge i magacine.

Najčešće potpuno nestručni u ovakvim poduhvatima, prestupnici zaboravljaju i na rizik koji sa sobom nose ovakve vrste „uštede”.

– Pojedinci koji se odluče na ovakve nelegalne radnje verovatno se ne bi usuđivali da to rade da su svesni opasnosti koja vreba zbog nestručnog rukovanja elektroinstalacijom. Osim lične bezbednosti prekršioca, ovde je ugrožena i javna bezbednost, odnosno slučajni prolaznici koji se nađu u neposrednoj blizini mesta priključenja, a mogli bi nenamerno doći u kontakt sa modifikovanom instalacijom. Kakve mogu biti potencijalno incidentne situacije zavisi od mikrolokacije nelegalnog priključenja, upotrebljenog kablovskog pribora i opreme, kao i uslova spoljašnje sredine – preciziraju iz „Javnog osvetljenja”.

Politika

Tagovi:

Pročitajte još: