”KRAJIŠKE IGRE, PJESME I OBIČAJI 2022 U ZEMUNU

Povodom obeležavanja Svetskog dana izbeglica Gradska opština Zemun i Udruženje izbeglih, raseljenih i doseljenih lica ”Zavičaj – Beograd” u nedelju, 19. juna u zemunskom naselju Busije organizovali su manifestaciju ”Krajiške igre, pjesme i običaji”.

Celodnevni program počeo je nastupima brojnih etno-pevača, guslara, pevačkih grupa, narodnih pesnika i kulturno-umetničkih društva. Takođe, organizovan je višeboj u tradicionalnim disciplinama poput bacanja kamena s ramena, nadvlačenja konopca, prevlačenja štapa, skoka u dalj, a najmlađi su mogli da se oprobaju u skakanju u vrećama.

Brojna krajiška udruženja i delegacija Gradske opštine Zemun nakon pomena, odali su poštu i položili vence poginulim braniocima Republike Srpske Krajine i Republike Srpske na spomenik stradalnicima.

Manifestaciju ”Krajiške igre, pjesme i običaji” otvorio je predsednik Gradske opštine Zemun Gavrilo Kovačević, ističući da je Opština pokrovitelj ove manifestacije koja se održava 13. put, i da su Busije centar krajiške populacije, budući da je veliki broj izbeglih iz bivših republika SFRJ našao svoj novi dom upravo u Zemunu.

”Ovakve manifestacije su važne jer čuvaju od zaborava običaje i navike donete iz zavičaja, ali na isti način pokazuju i prihvatanje baštine Zemuna. Zemun je kao multietnička sredina izuzetno gostoprimljiva i raširenih ruku je primio svoje nove komšije koji su sagradili ovde domove, i koji se uveren sam, svojim radom i odanošću odužuju Zemunu”, rekao je predsednik Kovačević, i pozvao krajiška udruženja i prisutne zvanice da se na ovom istom mestu okupe 27. juna kada će biti odata pošta komandantu jedinice milicije Krajine Milivoju Rašuu, koji je vodio operaciju ”Koridor” 1992. godine, ključnu za opstanak srpskog naroda i njegovu vezu sa Srbijom.

U ime organizatora Nenad Abramović, zahvalio se opštini Zemun na kontinuiranoj podršci koja omogućava svake godine krajiško saborovanje, kada se pored negovanja tradicije ukazuje i na položaj izbeglih i raseljenih, i na prava koja treba da budu ostvarena u punom kapacitetu, istakavši da je kultura sećanja osnov opstanka i budućnosti srpskog naroda gde god on bio.

Centralni događaj, nadmetanje u kosidbi izazvao je najviše pažnje, a organizatori su se pobrinuli da svi učesnici budu nagrađeni.

Najbolji kosci za 2022. godinu su Đuro Kerkez, Željko Bursać i Boško Miljuš.

Igor Vukčević, savetnik predsednika GO Zemun uručio je medalje i pehare pobednicima višeboja, kao i plakete učesnicima u programu.

Zahvalnice su uručene i jedinici Vojske Srbije koja je služila vojnički pasulj i pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova koji su brinuli o bezbednosti svih učesnika, uključujući i vatrogasnu brigadu.

Posebne medalje zaslužile su dve dame koje su se nadmetale u kosidbi.

Zemunsko naselje Busije i ove godine bilo je centar okupljanja Krajišnika, koji negujući običaje čuvaju svoj zavičaj, kulturno nasleđe i prenose ga mladim generacijama.

Gradska opština Zemun je ovu manifestaciju uvrstila u godišnji kalendar, kao događaj od posebnog značaja, koji se sa prepoznatljivim programom održava od 2010. godine.

Tagovi:

Pročitajte još: