Kuće u Zemunu pružaju potpuno drugačije mesto za život

Zemun je oduvek bio “opština za sebe”. Ukoliko ste ikada imali prilike da se makar na kratko nastanite tu ili poznajete nekog ko živi u tom kraju Beograda, sigurno ste svesni koliko se Zemun na neki način izdvaja od ostatka Beograda.

Tvrdnje poput onih da je Zemun “grad u Beogradu” nisu retke. Razlog ovome proizilazi iz činjenice da uprkos urbanizaciji i modernizaciji, ovaj deo grada uporno odoleva i uspeva da zadrži svoj specifičan duh. Osim kulturoloških razlika i osetno drugačijeg stila gradnje (u kojem dominiraju ostaci austrijskog uticaja, ali i vojvođanski stil gradnje), Zemun se oduvek izdvajao i fizički, što zbog specifičnog geografskog položaja (nalazi se na priobalju Dunava, kraj ušća sa Savom) zbog kojeg je često kroz istoriju važio za pogranično mesto. Sve do 1934. godine, Zemun je bio potpuno izdvojen od Beograda i to jednim velikim močvarnim tlom na kome je kasnije nikao Novi Beograd.

Izgradnjom Novog Beograda, Zemun fizički postaje povezan sa Beogradom, ali je istovremeno taj novi i drugačiji Novi Beograd tampon zona koja zapravo čini da ovaj kraj zadrži svoju specifičnost. A te specifičnosti su upravo ono što čini svaki od delova Beograda jedinstvenim.

Šta Zemun čini specifičnim?

Pre svega, tu je Gardoš i čuvena Milenijumska kula i vidikovac koji su nedavno renovirani i ponovo otvoreni za posetioce. Leti se nadomak kule održava čuveni festival Leto na Gardošu koji okuplja Zemunce, ali i stanovnike drugih delova grada. Za kompletan doživljaj, preporuka je da se peške uspenjete nekim od prilaza vidikovcu, obiđete kulu, eventualno popijete piće i uživate u pogledu sa vrha, a potom da se spustite i do centra i do zemunskog keja gde vas pored labudova po kojima je Zemun takođe prepoznatljiv čekaju i brojni restorani i splavovi čuveni po gastronomskim specijalitetima.

Zemun jednostavno zrači nekom posebnom toplinom, što se naročito da osetiti baš u tom starom delu ove opštine. Ono što svi primete jeste da Zemunci nikada ne žure i da se malo rasterećenije živi. Zemunska pijaca, šetalište u centru, kej, Gardoš… dika su i ponos svih Zemunaca i pravo je uživanje posetiti ih.

Iako se i Zemun sve više urbanizuje i prizemne kuće sve češće zamenjuju četvorospratnice i soliteri, a male zanatske radnje supermarketi, ovde ćete ipak naći sve vrste zanatskih radnji: od bombondžija i zanatskih pivara, do krojača i jorgandžija. Vikend je u Zemunu i dalje vikend, od subote posle podne se zaista oseti kako sve polako staje i kako se život generalno relaksira. I dok se radni svet i atmosfera u stambenim naseljima stišava, vikendom posebno zažive restorani, splavovi kraj reka i čuveni zemunski pabovi.

Zemun nekada i sad

Zemun je postao deo Beograda 1934. godine, a status opštine je dobio tek dvadesetak godina kasnije. Danas je opština Zemun po veličini na drugom mestu, a u okviru nje se nalazi 30 gradskih i 3 prigradska naselja u kojima stanuje preko 170.000 stanovnika.

Nekadašnji naziv Zemuna je Taurunum. Tokom krstaških najezda, Zemun je bio često na meti krstaša. Sukobi su bili česti, a Zemunci (Taurunumci) su uvek pružali otpor. Jednom prilikom su krstaši zbog tih nesuglasica potpuno opljačkali i spalili grad i ubili svakoga ko im se našao na putu. Usled toga što se Taurunum nalazio uz granicu, često je bio meta udara vizantijske i ugarske vojne sile. Interesantan je podatak da je na mestu današnjeg Zemunskog parka (tačnije Gradskog parka) bio izgrađen karantin – Kontumac koji je predstavljao jedini način da Austrijanci i dalje trguju sa Turskim carstvom koje je bilo zahvaćeno kugom u 18. veku. U njemu su morali da budu zadržani svi putnici i roba tokom određenog perioda pre nego što je bilo bezbedno da nastave put u Austrijsko carstvo. Ostaci Kontumca i danas se nalaze na području parka.

Šta Zemun čini idealnim za svakodnevno funkcionisanje?

Ono što Zemun čini idealnim za život jeste dobra povezanost sa ostatskom grada do centra se iz gornjeg dela grada može stići autobusom za 15 min, pored redovnih autobuskih linija, Zemun je povezan i železnicom (gradskom i međugradskom).

Novi Beograd i poslovni centri koji se tu nalaze su takođe lako dostupni zbog čega je čest izbor poslovnim ljudima, dok porodice sa decom biraju Zemun zbog generalno mirnije atmosfere, ali i dobre obrazovne infrastrukture: na raspolaganju je preko 30 vrtića i veliki broj škola (što osnovnih, ali i srednjih), a za svakodnevni boravak na otvorenom tu je i više nego dovoljno zelenih površina koje uključuju i četiri velika gradska parka.

Kada su u pitanju studenti, njima je takođe Zemun čest izbor, što zbog pomenute dobre povezanosti sa ostalim delovima grada, što zbog fakulteta i viših škola koje se nalaze upravo tu (tu su Poljoprivredni fakultet, Kriminalističko policijski univerzitet, Visoka inženjerska škola strukovnih studija i Visoka zdravstvena škola strukovnih studija.

Kuće u Zemunu

Kada je u pitanju prodaja kuća Zemun je definitivno deo Beograda gde su kuće jako tražene, čak je Zemun jedan od retkih krajeva u Beogradu gde još uvek ima ulica u kojima dominiraju kuće. Ovo pogotovo važi za prigradska naselja, ali i za centralni deo Zemuna, Kalvariju, Pregrevicu, Gardoš, Donji i Gornji grad.

Međutim, ono što je primetno jeste ubrzana urbanizacija Donjeg i Gornjeg grada gde sve više kuća zamenjuju gradilišta i manje zgrade. Ova činjenica ipak ne bi trebalo da vas zabrine jer su određeni delovi opštine, pod posebnom zaštitom države i ne smeju se rušiti.

Svako od navedenih naselja nosi opet svoje karakteristike, Gardoš, Pregrevica i Kalvarija važe za elitnija naselja.

Najveća potražnja je za kućama u naseljima Sava Kovačević, Marije Bursać, Teleoptik, Bački Ilovik i Novom Galenikom.

Cene kuća u Zemunu najviše zavise od lokacije

Gornji grad izdvaja se optimalnim cenama po kvadratu i i dalje prilično solidnom lokacijom. Poznato je da je Nova Galenika jedno od najuređenijih i najbolje isplaniranih naselja u Beogradu. Kao jedina mana izdvaja se udaljenost od centra, ali, postoji nekolicina brzih GSP linija zahvaljujući kojima se do centra može stići za 20-ak min.

Cene kuća na Novoj Galenici mogu se naći za nijansu povoljnije u odnosu na kuće u Gornjem gradu.

Nakon toga sledi Altina, Batajnica i Zemun polje gde ćete po istoj ceni moći da priuštite sebi značajno veću kuću i prostranije dvorište. Što su naselja udaljenija od centra, to je i cena povoljnija.

Na vama je da pronađete savršen balans između lokacije, cene i drugih faktora koji su vama bitni, ali svakako preporučujemo da vam, ukoliko razmišljate o kupovini kuće u Beogradu, Zemun bude jedna od potencijalnih opcija.

Tagovi:

Pročitajte još: