Kula na Gardošu mnogima je omiljeno mesto, šta znamo o njoj?

Voda koja u ovom trenutku protiče kroz Zemun stara je 17 dana. Toliko je potrebno vremena da Dunav brzinom od četiri kilometra na sat pređe put od izvora ispod Švarcvalda do Zemuna. Pogled sa Gardoša. Omiljenog mesta brojnih Zemunaca, pa čak i kada je napolju hladno i pada kiša.Ovo je predivno mesto sa predivnom energijom, gde se čovek kada dođe ovde, uvek vrati ispunjeniji i obnovljeniji u odnosu na sva ova dešavanja koja imamo trenutno. Idealno mesto da pobegnete od svih problema, navela je jedna Zemunka.

Nema veze što je magla, gledate Dunav, gledate onu ravnicu, gledate Beograd, sa druge strane gledate Hariševu kapelu, tornjeve, kulu, zvonike, krovove, mislim jednu istoriju, može da vam bude inspiracija za neke buduće dane, da promislite o nečemu na ovom mirnom mestu.Pogled sa kule jedan je od najlepših i Dunav je zaista reka koju kada pratite kroz vreme nekad liči na more, a ima svoje periode kada je miran, periode kada je vetrovit, sa talasima, u svakom slučaju uvek nešto novo, uvek nešto oplemenjujuće, kao i svaka priroda, ali ovde nešto posebno.Na mestu gde se uzdiže kula na Gardošu prvo naselje nastalo je pre 7.000 godina. U pogledu na reku, ovde su uživali i Kelti, Rimljani, Ugari, Turci…

Ostaci srednjovekovnog utvrđenja koje i danas možemo da vidimo potiču iz 14. veka.“Dakle nema nikakve sumnje zbog čega je upravo ovo mesto odabrano još od drevnih vremena za izgradnju tvrđave. Ovaj vis dominira ovom inače značajnom tačkom na jugoistoku Evrope zar ne, reč je o ušću Save u Dunav i dakle svi narodi, sve države koje su ovde bile, a koje su vladale Zemunom su se naslanjale na Gardoš i na Gardošu je uvek bilo i ne malo utvrđenje“, rekao je istoričar Nebojša Damjanović.Kula na Gardošu kakvu danas znamo, odnosno Milenijumska kula, izgrađena je 1896. po projektu mađarskog arhitekte Lajoša Zobela. Iako je mnogi Zemunci pogrešno povezuju sa Sibinjanin Jankom, kula je zapravo jedan od milenijumskih spomenika koji su podignuti u spomen hiljadugodišnjeg dolaska Mađara u Panoniju.

„Dakle Zemun i ova Milenijumska kula, koju je naš narod nazvao kula Sibinjanin Janka, ustvari je taj milenijumski spomenik, dakle u vremenu punog uspona Mađarske sa tom istorijskom svešću da se kaže Mađari su ovde 1000 godina“, istakao je Nebojša Damjanović.Kula na Gardošu danas važi za simbol Zemuna, a prate je i brojne urbane legende. Najpoznatija je priča o misterioznim podzemnim tunelima, kažu da se ulaz u tunel koji novodno spaja Gardoš i Beogradsku tvrđavu nalazi baš ispod kule.

Rts

Tagovi:

Pročitajte još: