Lido – zemunska Venecija na lepom plavom Dunavu

Zemun ima prirodno odmaralište – peščanu plažu na najlepšem i najčistijem delu Dunava – na samom špicu severnog dela Velikog ratnog ostrva. S obzirom na to da se ovaj sprud nalazi u blizini Venecije, kupalište je i naziv dobilo po italijanskom mondenskom letovalištu koje se nalazi na jadranskom moru – Lido di Jesolo.

Ako ste mislili da je došlo do greške tokom pisanja – nije! Venecija se zaista nalazi u Zemunu. Doduše, restoran Venecija, ali je lokalci vole kao da je prava.  

Skeledžijo, skeledžijo, prevezi me preko

Do početka dvehiljaditih godina na Lido se moglo doći isključivo plovnim prevoznim sredstvom. Ukoliko ste tada imali barku, čamac ili gliser, bili ste “car”. Ne samo jer ste mogli da se vozate uzduž i popreko Dunava i Save, već i da odlazite na Lido kad god želite i da tamo ostanete koliko vam odgovara.

Svi ostali čekali su u redu za skelu, a i to je imalo svojih čari. Mladi bi se pogledavali preko ramena i očijukali. Devojke bi se kikotale u pauzama šaputanja sa drugaricama, a momci se pravili da ih ništa ne dotiče, povremeno se podgurkujući kako bi se pokazali pred curama

Stariji bi, uglavnom, pazili na decu, nervozno cupkali željni rashlađenja i coktali: “Eh, ovi mladi danas. U naše vreme nije moglo tako…”.

Kad bi skela pristigla, svi bi se mirno popeli i strpljivo pekli na suncu gledajući u vodu koja je mamila. Tako blizu, a tako daleko. Na druguj strani, odmah po pristizanju, kupači bi žurili ka šumi kako bi zauzeli dobro mesto u hladu, a potom hitali u vodu.

Današnjim generacijama putovanje skelom sigurno deluje kao insert iz partizanskog filma – zastarelo, dosadno i neudobno. Ali, oni koji su njom putovali sigurno će je se setiti sa osmehom.

Danas zemunski kej i Veliko ratno ostrvo spaja pontonski most koji vojska svake godine na početku sezone (uglavnom početkom jula) postavi i rasklopi na kraju (1. septembra).

Tokom velikih poplava 2006. godine razjareni Dunav odneo je oskudnu infrastrukturu koja je postojala na Lidu. Te godine plaža nije bila sređena i pontonski most nije bio postavljen.

Šta sve možeš na Lidu kad si već na njemu 

Ovo poznato zemunsko kupalište posetiocima ne nudi neki naročit sadržaj u klasičnom smislu. Nema restorana, barova, klubova, prodavnica, trafika… Ali, zato možete da se kupate u Dunavu (naravno uvek do bova i obazrivo jer je ovo brza reka), pravite kule u pesku, uživate u hladu, igrate karte, domine, šah, pričate sa porodicom i prijateljima ili uživate uz pesmu i gitaru.

Pored toga, u okviru manifestacije Leto na Lidu posetioci mogu da uživaju u različitom kulturno zabavnom sadržaju i sportskim igrama, dok su najmlađima namenjene brojne radionice za decu.

Takođe, ”Lidaše” čuvaju spasioci, a postoji i mala ambulanta za “ne daj Bože”, tako da nema mesta brizi.

011info

Tagovi:

Pročitajte još: