MALA GOSPOJINA U ZEMUNU I BATAJNICI

Crkva Rođenja Presvete Bogorodice u Zemunu obeležila je 21. septembra hramovnu slavu Malu Gospojinu. Arhijerejsku liturgiju služio je episkop marčanski Sava, vikar Patrijarha srpskog.

Hramovnoj slavi, liturgijskom i molitvenom sabranju prisustvovali su zamenik predsednika Gradske opštine Zemun Žarko Dronjak, član Veća GO Zemun Marko Raić, predstavnici institucija, kao i mnogobrojni građani Zemuna.

Ovaj saborni Hram i danas je centar crkvenog života, kao što je od dana gradnje 1780. godine bio za srpsku, cincarsku i grčku zajednicu u Zemunu, kada je osnovana druga po redu zemunska parohija.

U proteklih nekoliko desetina godina radilo se na generalnoj opravci eksterijera i enterijera hrama i Srpskog doma koji je sagrađen 1909. godine, i sedište je Arhiva Srpske Pravoslavne Crkve.

Svečano je bilo i u Batajnici na Malu Gospojinu, gde je Liturgiju služio episkop sremski Vasilije. Hramovnoj slavi prisustvovao je član Veća GO Zemun Boško Radovanović.

Ovaj hram počeo je da se gradi 1992. godine, a 21. septembra 1995. godine, na praznik Rođenja Presvete Bogorodice, služena je prva Liturgija u novom hramu, danas je mesto okupljanja Batajničana i jedan od duhovnih centara Sremske eparhije.

Tagovi:

Pročitajte još: