Mapiranje romskih naselja u Zemunu

U okviru podrške koju Gradu Beogradu pruža Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ kroz individualnu meru ”Pristupi integrisanog gradskog razvoja za inkluziju Roma i Romkinja”, kroz Radnu grupu za identifikovanje održivih pristupa u rešavanju statusa podstandardnih (nehigijenskih) naselja na području prestonice Gradska opština Zemun bila je 14. oktobra domaćin sastanka održanog u opštinskoj Kancelariji za mlade.

Sastanku su osim projektnog menadžera GIZ-a Dejana Markovića i istraživača Tanje Jakobi prisustvovali članovi Veća GO Zemun Vladimir Kostić i Đorđe Dukić, v.d. načelnika opštinske Uprave Jelena Vranjevac, eksperti za urbanizam i socijalnu inkluziju iz opštine i Centra za socijalni rad i pedagoški asistenti zemunskih osnovnih škola ”Rade Končar”, ”Gavrilo Princip”, ”Branko Pešić”, ”Boško Palkovljević Pinki”, ”Sutjeska”, ”Ilija Birčanin” i ”Petar Kočić”.

Za potrebe mapiranja romskih naselja anketirani su učesnici i  ažurirane  brojke i presek situacije iz prve ruke.

Kada se prikupe i obrade svi relevantni podaci iz 17 gradskih opština, pristupiće se izradi strateškog dokumenta, kao i akcionog plana za inkluziju Roma u Beogradu, a planska dokumenta će potom pripremati i opštine.

Na teritoriji Zemuna živi više od 10 hiljada Roma u uslovima koji su značajno unapređeni od poslednjeg popisa stanovništva, a evidentirano je i dalje postojanje pet nehigijenskih naselja u ”urbanim džepovima”, kao i na obodima zemunskih naselja. U protekloj deceniji učinjeni su značajni pomaci u obrazovanju, zapošljavanju i uključivanju Roma i Romkinja u život zajednice

Tagovi:

Pročitajte još: