Pretraga
Close this search box.

MARKO IZ ZEMUNA JE SA 18 GODINA SAM KUPIO TRAKTOR Sada ima velike planove: Proširiće farmu i baviće se seoskim turizmom

Dvadesetpetogodišnji Marko Maksimović od malena je veliki zaljubljenik u selo i poljoprivredu. Iako je rođen i odrastao u gradu, svaki slobodan trenutak provodio je u dedinom rodom selu Nevade na obroncima Rudnika kraj Gornjeg Milanovca, gde je sam osnovao svoju farmu.

Oduvek sam bio zaljubljenik u poljoprivredu mehanizaciju i govedarstvo. Od svoje sedme godine svaki dinar ušteđen od džeparca odvajao bih na stranu, i u svojoj 18. godini uspeo da kupim svoj prvi traktor, legendarni IMT 539, na kojeg gledam kao na ravnopravnog člana porodice, a inovacijama koje sam uradio na njemu je postao prava „jutjub“ zvezda – kaže Marko.

Ovaj mladi poljoprivrednik osnovnu i srednju školu završio je u Zemunu, kao i Poljoprivredni fakultet, smer poljoprivredna tehnika. Nakon diplomiranja Marko je dobio mnoge poslovne ponude, ali ih je kako kaže sve odbio. Odlučio je da se iz Beograda preseli na selo i ispuni svoj dečački san i tako je pre nepunih godinu dana registrovao svoje poljoprivredno gazdinstvo.

Odrastajući na poljoprivrednim forumima i čitajući raznoraznu poljoprivrednu literaturu, u svojoj 13. godini Marko se do ušiju zaljubio u škotsku rasom goveda Aberdin angus, i zarekao da će ih kad tad uzgajati.

– Reč je o tovnoj rasi, koja se uzgaja zbog vrlo kvalitetnog mesa, koje se izdvaja od ostalih rasa svojom posebnim kvalitetom. Pored dedinog imanja uz pomoć porodice uspeo sam da kupim nekoliko zapuštenih parcela, uredio ih i napravio lep kompleks od 7 hektara zemlje u netaknutoj prirodi – kaže Marko.

On je trenutno jedini član koji brine o gazdinstvu i podiže 5 kvalitetnih steonih junica Angus rase, koje su ujedno i prve domaće životinje na njegovom gazdinstvu nakon 66 godina, otkako su mi se preci odselili u grad.

Gajim ih u sistemu krava tele, koji odlikuje time da su tokom vegetacije krave neprekidno na pašnjaku, koji je trenutno veličine 7 hektara. Zimu će sa teladima provesti na novoj mini farmi koju sam sagradio ovog leta, koja ispunjava sve zahteve za ovu rasu i ovaj vid uzgoja goveda. Deo zemlje uzimam u zakup pa za potrebe hrane za zimu kosim 15 hektara livada i na 5 hektara sejem žitarice – priča Marko.

Kako ističe, stočne hrane proizvede i više nego što mu je potrebno, pošto svu žensku telad ostavlja, sa namerom da proširi farmu.

– Trenutno na farmi imam 9 grla a plan mi je 30 krava plus prateće kategorije. Većinu poslova na svom gazdinstvu obavljam sam, ponekad uz pomoć prijatelja ili roditelja, koji mi dolaze vikendom iz grada – kaže vredni domaćin.

Iako mlad, Marko već sada ima velike planove. Želeo bi da na svom gazdinstvu uz proizvodnju doda i obradu mesa kako bi finalnim proizvodom snabdevao restorane. I ne samo to. Svestan lepote prirode svog sela, Marko planira da sledeće godine krene sa seosko-prirodnjačkim turizmom, koje bi imalo pečat njegovog gazdinstva, što kod nas još nije viđeno.

Marko je takođe među kandidatima u izboru za „Najdomaćina 2023“.

U toku je izbor za najboljeg poljoprivrednika Srbije u pet kategorija. Ukupni nagradni fond iznosi 7.000.000 dinara, dok je glavna nagrada za Najdomaćina Srbije 2.000.000 dinara! Kategorije su stočarstvo, ratarstvo, voćarstvo, povrtarstvo i organska proizvodnja, a prijave se vrše klikom na link.

Svakog dana, predstavljaćemo kandidate na osnovu njihovih prijava za učešće. Imaćete tako priliku da ih upoznate kroz njihovu „ličnu kartu“.

*Gazdinstvo se vodi na Marka Maksimovića

*Mesto: Nevade, opština Gornji Milanovac

*Naziv farme: Gazdinstvo Maksimović

*Delatnost: Stočarstvo

*Dalja prerada: Prodaja teladi ili tovljenih junica

*Mreže: Ne

Podsetimo, pored vaših prijava žiri će koristiti i jasno definisane kriterijume da izdvoji 100 najboljih poljoprivrednih gazdinstava u Srbiji, od kojih će nakon toga izdvojiti 11 najboljih.

Projekat se organizuje uz podršku Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Privredne komore Srbije.

Tagovi:

Pročitajte još: