MEMORIJAL SRPSKIM ŽRTVAMA U ZEMUNU: Traži se lokacija za izgradnju spomeničkog kompleksa posvećenog stradalima u ratovima devedesetih

MEMORIJALNI kompleks u pomen svim srpskim žrtvama ratova na prostoru Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Kosova i Metohije biće izgrađen na teritoriji opštine Zemun.

Kako je za “Novosti” potvrdio glavni gradski urbanista Marko Stojčić, Grad i Opština Zemun trenutno traže lokaciju na kojoj će biti spomen park posvećen Srbima stradalim u progonima i krvavim sukobima na prostoru bivše Jugoslavije od 1990. do 1999. godine.

Prema Stojčićevim rečima, biće to veliki memorijalni centar, gde će biti ispisana imena svih poginulih i nestalih i gde će se ljudi okupljati kada budu obeležavane godišnjice stradanja.

– Značajnije je da na jednom mestu imamo veliki prostor posvećen svim žrtvama, nego da pravimo pojedinačne spomenike – kaže Stojčić za naš list. – Biće to poput spomen-parka u Jajincima, ne u arhitektonskom, već u simboličkom smislu. Kada nađemo adekvatnu lokaciju, raspisaćemo konkurs kako bi počela realizacija projekta kojim bismo se odužili svim žrtvama. Opština Zemun traži pogodno mesto, detalje ćemo znati sledeće nedelje.

Predsednik GO Zemun Gavrilo Kovačević otkriva, za “Novosti”, da će ovaj kompleks najverovatnije biti u blizini Batajnice, Ugrinovaca ili Busija, odnosno kod onih naselja gde su se nastanili prognani Srbi tokom “Oluje”, “Bljeska” i drugih pogroma devedesetih.

– Još tražimo konkretnu lokaciju, ideja je da to obeležje ne bude u centru Zemuna, ali da to napravimo onako kako priliči žrtvama – ističe Gavrilo Kovačević. – Verovatno će to biti oko naselja Batajnica, Busije, kao i delova gde su došli naši prognani i preživeli Srbi, izgradili kuće i tu počeli novi život.

Novosti

Tagovi:

Pročitajte još: