Pretraga
Close this search box.

Mesto sudara dve civilizacije: Dan tradicije obeležen i u Zemunu

Na programu manifestacije „Dani evropske baštine” koja je u toku u našem gradu bio je prvog dana obilazak kule „Gardoš” u Zemunu, gde su posetioci imali priliku da čuju nešto više o „mestu sudara dve civilizacije”.

Organizatori obilaska, Opština Zemun i Galerija i atelje „Čubrilo”, poklonili su sugrađanima priču o istorijatu Milenijumske kule i starog zemunskog utvrđenja, koju je pripovedala teolog Maja Inđić. Upoznavši sugrađane sa zemunskom istorijom i znamenitostima, glavni deo priče bio je o kuli, najjužnijoj tački nekadašnjeg austrougarskog carstva, i tragovima starog zemunskog utvrđenja koji se mogu videti oko nje. Posetioci, većinom u zrelijim godinama, nisu odolevali,da povremeno ne prokomentarišu poneki deo Majine priče, iz želje da učestvuju i da joj pokažu da je pažljivo slušaju. Ona je srdačno odgovarala na njihova pitanja, koja su se uglavnom odnosila na Sibinjanin Janka i na činjenicu da je ova kula, prema predanju, možda jedna od sedam mogućih kula koje su sagrađene kao simbol da je bilo sedam ugarskih plemena.

Posetioci su imali priliku da posete Galeriju „Čubrilo” i pogledaju izložbu fotografija „Srbija iz vazduha” autora Rajka Karišića, kao i da se popnu na samu kulu. Pažljivim koracima, sugrađani su se jedan po jedan peli spiralnim stepenicama sve do vrha i prelepog pogleda na reku Dunav i ostale lepote grada.

Tagovi:

Pročitajte još: