MIKRO-KLIMATSKI PARK U ZEMUNU

U okviru projekta euPOLIS posvećenog unapređenju kvaliteta životne sredine u gradovima i to uvođenjem ”prirodnih” rešenja na javne površine, u Zemunu su počeli radovi na formiranju mikro-klimatskog parka. Prvi korak je sadnja 20 novih stabala na Zemunskom keju kod stubova Stare železničke stanice, na potezu od hotela Jugoslavija do Karađorđevog trga.

Jedinstveni geografski položaj Zemuna mu je omogućio da uz Gladsaks, Lođ, Pirej i beogradski Dorćol bude deo ovog pilot projekta. Do 2024. godine biće testirani inovativni načini projektovanja malih gradskih plavo-zelenih parkova, uz aktivno učešće građana i primenu prirodom inspirisanih rešenja, u cilju poboljšanja kvaliteta života u gradu i unapređenja zdravlja i blagostanja građana.

Projekat sprovodi euPOLIS tim koji okuplja naučnike i stručnjake održivog razvoja 28 partnerskih organizacija iz 13 zemalja sveta, uključujući i domaće ekspertske organizacije koje pružaju podršku aktivnostima na beogradskim pilot lokacijama: Građevinski fakultet Univerziteta u Beogradu, enPlus d.o.o. i organizacija Mikser, u saradnji sa Univerzitetom u Beogradu – Arhitektonskim fakultetom i Ženskim arhitektonskim društvom.

U narednim fazama na ovoj demonstracionoj lokaciji biće zasađeno još 180 novih biljaka za budući mikro-klimatski eko-park.

Ovo će u Beogradu stručnjacima i donosiocima odluka prikazati kako uvođenjem prirodom inspirisanih rešenja može povoljno da se utiče na zdravlje građana i njihovu dobrobit.

Lokalni stručni tim odabrao je sadnice koje blagotvorno deluju na respiratorne, kardiovaskularne i druge bolesti i ne izazivaju alergijske reakcije.

Tagovi:

Pročitajte još: