Pretraga
Close this search box.

Milioni budilnika zvonili bi u zoru širom nekadašnje Jugoslavije, a poticali su iz fabrike “Insa” u Zemunu.

Kako Vam deluje “šansa” da doživite buđenje uz – 86 decibela. A, upravo to je i danas moguće u Beogradu.

Karakterističan sat- budilnik sa jakim zvonom, koji se “navija” ručno i kome ne trebaju baterije, relikt je iz epohe pre prodora digitalnih naprava. Možemo reći da je bio simbol nekih iščezlih vremena od pre više od pola veka, pa i kasnije, sve do novog doba.

Opcija “B” za one koji nisu mogli da podnesu da ih iz sna prene zaglušujuća mehanička zvonjava, bila je da pozovu službu buđenja telefonom. Ali, to je bilo mnogo skuplje rešenje od nabavke budilnika.

Za podešavanje glasne mehaničke sprave, budilnika, od nekada savremenih tehnologija bilo je dovoljno da samo povremeno pozovete onaj jednom legendarni telefonski broj “95” i saznate tačno vreme, budući da su kazaljke budilnika uvek pomalo “bežale” unapred ili unazad.

Oni malo strpljiviji čekali bi “gong” koji je na Radio Beogradu 1 označavao tačno vreme…

Milioni budilnika zvonili bi u zoru širom nekadašnje Jugoslavije, a poticali su iz fabrike “Insa” u Zemunu. Mnogi su završili i u izvozu. Ukoliko ne biste zvonjavu prekinuli odmah, velika je šansa bila da ćete probuditi i komšiju. Ali, to nije bilo strašno, radni narod je rano i ranio…

Ako biste danas u Zemunu kupili ovaj sat, a to je moguće, i odlučili da se budite “kao nekad“, morali biste da promenite mnoge navike. Korišćenje budilnika je jednostavno, ali ako s njima niste “rođeni” moraćete da naučite mnoge cake.

Jer, ovaj sat uvek malo žuri ili kasni. Svaki dan morate da ga podesite ponovo, ali ako baš mnogo kasni možete da ga “požurite” ili ako žuri da ga “usporite” uz pomoć šrafcigera. Bez otvaranja, naravno, postoji jedan delić povezan sa oprugom, koji možete da pomerate sa spoljašnje strane.

Dakle, opruga u budilniku se “navija” i pokreće sat, a otkucaji su u znatno bržem ritmu od sekundi. Otprilike, on kuca baš kao vaše srce kada se uplašite. I da, jednako bučno – na tu buku moraćete da se naviknete noću.

Osim sata potrebno je “naviti” i zvono. Za to se koristi drugi zavrtanj. Pre ili posle navijanja zvona, podesite i malu kazaljku na vreme kada želite da se probudite. Svakako preciznost neće biti “u minut”.

Vreme je odavno ove budilnike poslalo u zaborav, a i danas se oni proizvode više dekoracije radi. Zaboravite malo na komoditet mobilnih telefona i digitalnih budilnika… Shvatićete da vam za buđenje možda i nije potrebno zvono, sami ćete otvoriti oči i pre tog “šoka“.

Ovi budilnici i u novije vreme su se izvozili u SAD, pa se neki klipovi o njima mogu naći i na Jutjubu. Neko je izmerio da “Insin” budilnik ia čak 86 decibela!

Možda je ponekad potrebno da ga protresete da bi radio, ali nikad neće stati jer nema struje ili je potrošena baterija! Imate samo jednu šansu da ustanete, ali se sigurno nećete uspavati jer alarm beskonačno odlažete. Suviše je bučan, ali vremenom će vas upravo otkucaji sata možda i uspavljivati.

Na kraju, možda će vam prijati da se makar tokom noći i jutra odreknete mobilnih telefona.

Tagovi:

Pročitajte još: