„Mitraljeta“ spremna za doček đaka iz Zemuna!

Prvog septembra, posle dve godine „podstanarskog života”, učenici će se konačno vratiti u svetle, opremljene i prostrane učionice.

Osnovna škola „Svetislav Golubović Mitraljeta” u Batajnici dočekaće, konačno, novu školsku godinu preuređena i spremna za đake. Prvog septembra, posle dve godine „podstanarskog života”, učenici će se vratiti u svetle, opremljene i prostrane učionice zidova veselih boja, a tu će biti i novi sportski tereni, atletske staze, amfiteatar na otvorenom… Osnovci će učiti i raditi u novim kabinetima za informatiku, matematiku, biologiju, strane jezike… Svi građevinski radovi su završeni, kao i uređenje kompletne fasade, ugrađena je celokupna stolarija, učionice su opremljene delom nameštaja i didaktičkim materijalom i postavljene su interaktivne table. Ostalo je da se škola očisti i dezinfikuje i da u narednih desetak dana stigne ostatak nameštaja.

Dogradnjom sprata kvadratura je proširena na 5.200 metara kvadratnih. Tako da će ova osmoletka od prvog septembra imati predškolsko i produženi boravak, opštu i zubnu ambulantu. Urađeni su i toaleti prilagođeni za osobe sa specijalnim potrebama.

Prema planu, radovi u ovoj batajničkoj osmoletki trebalo je da počnu još 2020. godine i budu završeni 2021. Međutim, prvo roditelji nisu bili saglasni da deca pohađaju druge škole, a onda je istekla građevinska dozvola i došlo je do promene izvođača radova usled porasta cena materijala koji je prouzrokovan ekonomskom krizom, što je dovelo do povlačenja prvog izvođača iz posla.

Dok su se radovi izvodili, deca su kao „podstanari” pohađala dve škole.

‒ Mlađa smena išla je u OŠ „Branko Radičević”, a starija je svakodnevno autobusima, koje je organizovala opština, odlazila u Zemun-polje i boravila u OŠ „Ilija Birčanin”. Stalno su deca bila u popodnevnoj smeni, što je bio problem jer nisu mogla da imaju slobodne aktivnosti. Oni su odlazili u školu u jedan, a vraćali se u 19 sati ‒ priča Igor Vojnović, direktor škole.

‒ Ni nastavnicima nije bilo lako. Oni su svakodnevno dežurali u tim autobusima koji su prevozili decu. Tako da su sada svi srećni i svi jedva čekamo da uđemo u školu ‒ navodi Vojnović.

Već dve godine u okolini ove osmoletke zamrli su mnogi lokali, kao što su pekare, prodavnice, knjižare… Kako se bliži otvaranje škole, tako kraj ponovo kreće da živi. I radost sugrađana je više nego očigledna. Dvorište škole je već puno dece i ljudi koji tuda šetaju ili igraju fudbal i košarku na novim terenima.

‒ Rekonstrukcija škole bila je u rukama Sekretarijata za investicije grada, naš matični sekretarijat za obrazovanje finansirao je nameštaj, IT opremu, kuhinju. Sekretarijat za energetiku grada finansirao je kompletnu spoljašnju rasvetu i reflektore na sportskim terenima. U projektu škole bila je samo zgrada i glavni plato, a posle toga je opština Zemun isfinansirala ogradu i nove sportske terene ‒ naveo je Vojnović.

Istorijat škole

Na sednici Skupštine opštine Zemun 20. 6. 1969. doneta je odluka o osnivanju škole „Svetislav Golubović Mitraljeta”. Dobila je ime po narodnom heroju iz Batajnice koji je poginuo na Fruškoj gori 1942. Prve godine rada u školu je upisan 721 učenik (342 u mlađu, 379 u stariju nastavu), formirana su 23 odeljenja i jedno kombinovano, iz naselja Ekonomija. U novu školu prešli su da rade prosvetni radnici iz osnovnih škola „Boško Palkovljević Pinki” i „Branko Radičević”. Useljenje u novu školsku zgradu bilo je 6. 12. 1969, a ovaj događaj veoma svečan i dočekan s velikom radošću.

Tagovi:

Pročitajte još: