MORTUS PIJAN! Titov unuk mora na robiju zbog udesa u Zemunu

Edvard Broz (70), unuk nekadašnjeg predsednika SFRJ Josipa Broza Tita, osuđen je u odsustvu u Višem sudu u Beogradu na osam meseci zatvora zbog saobraćajne nesreće od 20. avgusta 1992. godine u Zemunu u kojoj je poginuo njegov prijatelj Gojko Popović.

Njemu je izrečena prvostepena presuda u odsustvu jer je u bekstvu od 2008. godine i navodno živi u Zagrebu.

Istraga protiv njega pokrenuta je polovinom novembra 1992. godine zbog sumnje da je vozio BMW 316 pod dejstvom alkohola (2,05 promila) i to brzinom većom od dozvoljene, te izazvao saobraćajnu nesreću. Otežavajuća okolnost je bila ne samo što je nastradao Popović, nego i što su teško povređeni Brozov sin Žarko koji je tada imao 16 godina i Žarko Pejić. S lakšim povredama prošao je Bojan Pejić.

Prilikom ispitivanja kod istražnog sudije, Titov unuk je priznao i obećao da će biti u Srbiji sve dok bude trajao postupak protiv njega. Njegov advokat je posle saslušanja rekao da je Edvard Broz, inače rođen u Subotici, “skroman i ozbiljan čovek koji je, do 1986. godine, radio u jugoslovenskoj policiji”. Međutim, odmah nakon toga Edvard Broz je pobegao u Hrvatsku, gde mu je živeo otac Žarko (1924-1995.)

Dobrovoljna predaja

A onda se Edvard Broz 16 godina kasnije, 21. januara 2008, iznenada pojavio u Srbiji na graničnom prelazu Batrovci. Pošto je za njim još 1993. bila raspisana poternica Okružnog suda u Beogradu, pritvoren je i posle tri dana pušten da se brani sa slobode, ali mu je oduzet pasoš i naloženo da se na 15 dana javlja policiji.

Edvard je tada prošao kroz kapiju Centralnog zatvora u Beogradu i poleteo u zagrljaj sina Žarka. Čekali su ga i kum Slobodan Stojković i advokat Vladimir Petrović. Titov unuk tada je rekao da je znao da će biti uhapšen na Batrovcima.

– U Srbiju sam došao dobrovoljno da jednom zasvagda rešim ovaj problem. Verujem da je Srbija pravna država i da će sve biti urađeno u skladu sa zakonom. Nisam pravnik, pa ne znam kakav će biti ishod postupka. Nadam se najboljem – rekao je tada Edvard Broz i istakao da su se u zatvoru prema njemu odnosili korektno.

Priznanje i kajanje

On je tada ušao u automobil kuma Slobodana Stojkovića, kod kojeg je trebalo da boravi sve vreme suđenja. Krajem marta iste godine Titov unuk se pojavio na početku suđenja pred Višim sudom u Beogradu i izneo odbranu i kajanje za smrt prijatelja, ali je ponovo pobegao. Nije se pojavio na ročištima u maju, junu i septembru 2008, pa je sud u oktobru te godine za njim raspisao međunarodnu poternicu. Ovaj predmet je bio u prekidu u Višem sudu u Beogradu, ali je početkom prošle godine počelo suđenje u njegovom odsustvu, koje je okončano presudom na osam meseci zatvora. Sednica Apelacionog suda po žalbama na ovu prvostepenu presudu zakazana je za 11. mart.

Iznevereno poverenje

Kada se 2008. godine odlučivalo o ukidanju pritvora za Edvarda Broza, s tim su bili saglasni njegov advokat Vladimir Petrović i istražni sudija, budući da je sam došao u Srbiju. Međutim, protivio se tužilac, pa je odluku o odbrani sa slobode donelo Krivično vanraspravno veće, koje je zaključilo da su ispunjeni svi zakonski uslovi da se Edvard Broz brani sa slobode. Nažalost, on je izneverio to poverenje, a nije jasno kako je nestao budući da je bio bez pasoša.

Crna ovca porodice

SFRJ, životno delo Josipa Broza Tita, odavno je nestala zahvaljujući njegovim političkim naslednicima, ali su se njegovi prirodni potomci i porodica u celini uz ponašali korektno. Edvardov otac je Titov prvi sin Žarko, iz braka s Ruskinjom Pelagijom Bjelousovom.

Sam Žarko ženio se tri puta. Iz prvog braka s Tamarom Veger dobio je sina Josipa – Jošku i ćerku Zlaticu. U drugom braku s Terezom Kujundžić dobio je sina Edvarda, a u trećem sa Zlatom Jelinek ćerku Svetlanu.

Edvardov polubrat Joška aktivan je i dobro poznat u Beogradu. Međutim, njegov sin Nebojša jedini je, osim Edvarda, iz porodice Broz koji se upisao u novinske stupce “crne hronike”. Inače poznat kao učesnik auto-trka i suvlasnik privatnog autobuskog preduzeća Miškomerc, Nebojša je tokom akcije “Sablja” 2003. godine uhapšen zbog posedovanja nelegalnog oružja. U pritvoru je proveo 26 dana, a mediji su potom navodili da su optužbe protiv njega povučene.

Otac Joška objašnjavao je da u pitanju politička odmazda, da je “bilo pokušaja i da mu se poturi droga i da se Titov praunuk prikaže kao narko-diler”. Kako bilo, vesti o Nebojši nestale su naglo kao što su se i pojavile, pa danas mnogi pretpostavljaju da je on jednostavno čovek koji se zatekao na pogrešnom mestu u pogrešno vreme

Vesti online

Tagovi:

Pročitajte još: