MULTIKULTURALNO NASLEĐE ZEMUNA

Društvo za kreativne inicijative RE.KreAKTa iz Beograda i biblioteka ”Sveti Sava” uz podršku Gradske opštine Zemun organizuju multimedijalnu izložbu ”Multikulturalno nasleđe Zemuna”.

Zemun je bio i jeste raskrsnica kultura i konfesija i izložba ”Multikulturalno nasleđe Zemuna” prikazuje istinski varoški, duboko tolerantan stav prema različitostima.

Multimedijalnim predstavljanjem raznovrsnih lokaliteta i spomenika, pored ostalih, tvrđave Gardoš sa Milenijumskom kulom, Bogorodičine i Svetonikolajevske crkve, franjevačkog samostana svetog Ivana Krstitelja, župske Crkve Blažene device Marije, sinagoge, jermenskog hačkara u Gradskom parku ili, pak, kafane ”Beli medved”, najstarijeg sačuvanog objekta balkanske (orijentalne) arhitekture, skreće se pažnja na značaj očuvanja kulturnog nasleđa i razumevanje različitih kulturnih zajednica koje su vekovima živele zajedno u Zemunu.

Dokumentovanje i predstavljanje određenih prostora i objekata sa prepoznatljivom multukulturnom aurom, prisutnih na teritoriji opštine Zemun, kroz istoriografski i kulturološki prikaz, ukazivanjem na njihov društveni značaj u prošlosti i sadašnjosti, u velikoj meri doprinosi njihovom očuvanju od zaborava i eventualnoj reafirmaciji. Autori izložbe, tim RE.KreAKTe, koji čine Aleksandra Terzić, Dejan Vukelić, Nataša Simeunović Bajić, Igor Kete, Dragana Novaković, Ljiljana Manić i mnogi drugi, žele da na ovaj način pruži dodatni podstrek za povezivanje različitih kultura i zaštitu lokalnog multikulturnog nasleđa.

U okviru izložbe će biti emitovan i dokumentarni film ”Napušteni prostori Zemuna” Igora Kete iz 2021. godine.

Svečano otvaranje izložbe je u četvrtak, 17. novembra u 18.00 časova u biblioteci “Sveti Sava”, a posetioci će moći da je pogledaju svakog radnog dana od 8 do 20 i subotom od 8 do 14 časova do 17. decembra.

Tagovi:

Pročitajte još: