Muzej u Zemunu dobija obezbeđenje

Spomenik Stefanu Nemanji bi uskoro, kako je rekla Jelena Medaković, direktorka Muzeja grada Beograda u čijoj se nadležnosti nalazi ovo obeležje, mogao da dobije fizičko-tehničko obezbeđenje. Ovo, kako je ona istakla, nije ništa neuobičajeno jer svi važniji spomenici o kojima brine ova kulturna ustanova moraju biti obezbeđeni.

– Za devet spomenika poput Muzeja Ive Andrića, Muzeja Paje Jovanovića, Zgrade u Zmaj Jovinoj, Muzeja u Zemunu, lokaliteta Belo brdo u Vinči… raspisan je otvoreni postupak javne nabavke za obezbeđenje, dok se za spomenik Stefanu Nemanji direktno pregovara. To se radi brzo da bi se sprečile eventualne štete na ovom spomeniku. Mi po Zakonu o kulturnim dobrima i Statutu ustanove imamo obavezu da nad kulturnim dobrima obezbedimo fizičko-tehničko obezbeđenje 24 sata – rekla je Medakovićeva.

Spomenik Stefanu Nemanji uveden je u inventar Muzeja grada Beograda što je i omogućilo da se pristupi direktnim pregovorima sa onima koji bi ubuduće trebalo da vode računa o njemu.

Na ovaj korak, kako kaže Medakovićeva, odlučili su se jer se oko ovog obeležja u bilo koje doba dana okuplja veliki broj ljudi. Nekada se dogodi da se ispod vizantijskog šlema nađe i pedesetak osoba. Među njima je mnogo i onih koji nemaju masku čime se narušavaju i epidemiološke mere. Na jednom delu je čak malo oštećen mozaik, što je odmah i popravljeno, ali je ukazalo na to da oni koji tu dođu ponekad neprimereno postupaju sa spomenikom. Neki posetioci se čak klizaju po staklenoj površini koja se nalazi ispred njega, i dalje pale sveće, ostavljaju sitne kovanice… Da bi se sve to sprečilo, spomenik će biti fizičko-tehnički obezbeđen.

Podsetimo, pre nekoliko večeri na prostoru novog Savskog trga i oko spomenika Stefanu Nemanji okupio se i veći broj učesnika protesta koji su uprkos svim preporukama o neširenju virusa razvili kolo. Samo mali broj onih koji su učestvovali u ovom neprimerenom skupu nosio je maske.

Politika

Foto vikipedia

Tagovi:

Pročitajte još: