Na izložbi „Posveta beogradskom školstvu“ učestvovaće i škole iz Zemuna

Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda trenutno priređuje izložbu pod nazivom „Posveta beogradskom školstvu” i zato iz ove ustanove pozivaju sve sadašnje i nekadašnje učitelje, profesore i učenike da podele svoje uspomene iz školskih dana u vidu predmeta, pisanog ili foto-materijala koji će biti sastavni deo izložbene postavke.

Cilj izložbe je da se prikazom objekata školske namene, koji su utvrđeni za spomenike kulture, prezentuju ova značajna zdanja. Osnovne i srednje škole grada Beograda i dalje žive u okviru urbanog jezgra prestonice i čine aktivni deo života njenih sugrađana. Bogatstvo vrednosti koje definiše spomenike kulture ukazale bi se kroz prizmu zaštite nepokretnog kulturnog nasleđa putem postavke i propratnog kataloga, kako bi se oživelo i razvijalo njihovo mesto u okviru kulturnog sećanja i pamćenja. Prikaz odabranog dokumentarnog materijala probudio bi i usmerio pažnju javnosti na školske objekte koji od svog podizanja do danas svedoče o istorijskom razvoju Beograda i prosvetiteljstva na našem podneblju.

Na izložbi će biti prikazani objekti koji su utvrđeni za spomenike kulture, i to:

  • Osnovna škola „Kraljica Marija” u Zemunu, Prvomajska 79;
  • Srpska škola u Batajnici, Pukovnika Milenka Pavlovića 5;
  • Zemunska gimnazija, Gradski park 1;

Kontakt osoba za dostavljanje materijala je Ljubica Radovanović, autorka izložbe, istoričarka umetnosti, koja će izvršiti odabir pristiglog materijala, saopšteno je iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.

Tagovi:

Pročitajte još: