Na mestu fabrike „Zmaj“ gradiće se četiri zgrade površine gotovo 70.000 m2

Na mestu nekadašnjeg kompleksa fabrike Zmaj u Zemunu, kraj autoputa za Šid, gradiće se poslovni kompleks površine 69.980,13 m2 sastavljen od četiri zgrade. Kako se navodi u dokumentaciji, budući kompleks zbog svoje kompleksnosti radiće se u dve faze. Trenutno je razrađen urbanistički projekat za prvu fazu koji obuhvata izgradnju Objekta A i Objekta B, strukture Pr+4+Ps ukupne površine 30.881 m2.

Ove dve poslovne zgrade biće izgrađene u formi slobodnostojećih objekata sa posebnom organizacionom strukturom prostora po sistemu „shell and core“, koji ostavlja mogućnost da se jedan poslovni prostor prostire na čitavoj etaži, ili da se podeli na manje celine u zavisnosti od želja budućih korisnika.

Na prizemnoj etaži objekta A predviđeno je postavljanje glavnog ulaznog hola, prostor za komunikacije, jezgro sa liftovskim oknima, tehničke prostorije, toaleti i poslovni prostor koji je projektovan po sistemu „shell and core“. Preostalih pet etaža objekta biće namenjene smeštaju poslovnih prostora koji takođe sadrže mogućnost da se prostiru na celom spratu ili dele na zasebne celine. Drugi objekat prve faze izgradnje projektovan je u istom maniru.

Kako se navodi u dokumentaciji, nakon odobrenja urbanističkog projekta za Fazu I poslovnog kompleksa, pristupiće se izradi novog projekta za Fazu II koja će obuhvatiti izgradnju još tri objekta (C, D i E). Za objekte C i D predviđena je struktura P+4+Ps, dok će objekat E imati nešto drugačiju strukturu Pr+3+PS.

Svi objekti u okviru budućeg poslovnog kompleksa Zmaj projektovani su na istovetan način, istih oblikovnih i likovnih karakteristika. Prema rečima nosioca urbanističkog projekta, ovakva forma izabrana jer ostavlja utisak jedinstvenog vizuelnog identiteta čitavog kompleksa.

Investitor za izgradnje ovog upečatljivog poslovnog kompleksa je kompanija Afi Zmaj West, dok je izradu projekata obavila kompanija Bureau Cube Partners d.o.o. iz Beograda.
N. Ignjatović

Tagovi:

Pročitajte još: