Na ovom mestu u Zemunu krije se možda i najlepši pogled na Dunav u Beogradu!

Milenijumska kula je najpoznatiji simbol Zemuna, nalazi se na brdu Gardoš sa kog se prostire najlepši pogled na Dunav, donji deo Zemuna i ostatak Beograda. Sagrađena od cigle i opeke, prkosi vremenu i predstavlja jedan od poslednjih tragova nekada moćnog Austrougarskog carstva na tlu današnje Srbije.

Čuvena zemunska kula koja krasi Gardoš izgrađena je 1896. godine, kada su Mađari slavili 1.000 godina otkako su se sa prostranstva dalekog Urala doselili u Evropu. U sklopu obeležavanja tog jubileja sagrađene su četiri milenijumska spomenika koji su omeđili granice Ugarske sa svih strana sveta.

Kula na Gardošu je izgrađena da bi obeležila zamišljenu južnu granicu Ugarske i jedina je ostala sačuvana od svih spomenika izvan današnje Mađarske. Kule u Slovačkoj, Ukrajini i Rumuniji više ne postoje. Samo ime Gardoš je mađarska transkripcija srpske reči „grad“

Izvorno ova kula je nazvana Milenijumska, ime je dobila po jednom milenijumu, odnosno 1.000 godina od dolaska Ugara na ove prostore, a kasnije tokom vremena dobijala je različita imena. Srbi koji su naseljavali Zemun nazivali su je Kula Sibinjanin Janka, po istorijskoj ličnosti Janošu Hunjadiju, koji je ratovao protiv Turaka.

Taj naziv je bio opšteprihvaćen i ozvaničen nakon Prvog svetskog rata. Neutralni naziv kula Gardoš dobila je po znamenitom lesnom bregu na kom je pre više od jednog veka sazidana.

Gardoš kula je danas vizuelni i istorijski simbol naselja, jer obeležava mesto na kome je nastala zemunska istorija prepuna kultura i naroda.

Danas, nakon restauracije kao kulturno-istorijski spomenik od posebnog značaja, Kula Gardoš sve više postaje jedna od posećenijih turističkih destinacija Zemuna i Beograda, bez čijeg obilaska poseta Beogradu ne bi bila potpuna.

Tagovi:

Pročitajte još: