NA TEMELJIMA VOŽDA KARAĐORĐA I ZEMUNCA DIMITRIJA DAVIDOVIĆA – DAN DRŽAVNOSTI

U Republici Srbiji se već dve decenije, od 2002. godine 15. februar, Sretenje i dan kada je Srbija dobila prvi moderni Ustav praznuju kao državni praznik.

Početak borbe za oslobođenje od vekovne okupacije uzima se 15. februar 1804. godine, kada je na zboru u Orašcu doneta odluka da se Srbi dignu na Prvi srpski ustanak protiv Turaka pod vođstvom vožda Đorđa Petrovića Karađorđa i isti datum 1835. godine kada je u Kragujevcu usvojen i potpisan Ustav Kneževine Srbije koji je po ugledu na moderne evropske države napisao tadašnji knjažev sekretar – Zemunac Dimitrije Davidović.

Otpor ustanika trajao je bezmalo deceniju, a Sretenjski ustav samo 55 dana, ali su ostali istorijski kameni međaši koji su Srbiju odelili od prošlosti i uveli u budućnost.

Oba istorijski ključna događaja za Srbiju dogodila su se na veliki crkveni praznik Sretenje, čija je simbolika u tome što je 40 dana posle Božića Bogorodica malog Hrista uvela Jerusalimski hram i to je prvi susret Boga spasitelja i čoveka pod svodovima svetinje. Kako narod kaže to je dan ”sretenja” zime i leta.

Kao jedan od najznačajnijih državnih praznika, Sretenje, 15. i 16. februar su neradni dani u Srbiji.

Tagovi:

Pročitajte još: