Na Velikom ratnom ostrvu neće biti urbanizacije

Ovo tvrdi Marko Stojčić, glavni gradski urbanista, i ističe da se projekat koji je pokrenulo preduzeće „Beogradski vodovod i kanalizacija” odnosi samo na alternativne lokacije sa kojih bi grad mogao da se snabdeva pijaćom vodom

Veliko ratno ostrvo ostaće rezervat prirode kao i do sada i na njemu neće biti nikakve urbanizacije ili izgradnje, tvrdi Marko Stojčić, glavni gradski urbanista, a prenosi Beoinfo. Projekat koji je pokrenulo Javno komunalno preduzeće „Beogradski vodovod i kanalizacija” odnosi se samo, kako kaže, na alternativne lokacije sa kojih bi grad mogao da se snabdeva pijaćom vodom.

– Jedino čime ćemo se pozabaviti, a da je van okvira ove priče, jesu određene građevine koje su tamo nastale u poslednjih nekoliko decenija. Prethodnih dana u javnosti su se pojavile netačne informacije koje se tiču urbanizacije i izgradnje na Velikom ratnom ostrvu. Stav grada po tom pitanju je vrlo jasan, sa čime se slažu i određene republičke institucije koje imaju nadležnosti na tom prostoru. Urbanizacije neće biti, kao što ne postoje ni bilo kakve okolnosti pod kojima bi se tamo nešto gradilo – naglasio je Stojčić.

Ideja grada, odnosno „Vodovoda” jeste proširenje uže zone vodoizvorišta, odnosno proširenje pozicija sa kojih bi se grad snabdevao pijaćom vodom.

– Tako smo i došli do ideje da Veliko ratno ostrvo može da bude jedna od tih teritorija. Radi se studija kojom će se pokazati mogućnost postojanja ekoloških reni bunara koji bi eventualno bili postavljeni uz obalu Velikog ratnog ostrva. Na taj način bismo upotpunili vodosnabdevanje Beograda. Ekološki reni bunari postoje u drugim evropskim i svetskim gradovima koji su veoma aktivni po pitanju zaštite životne sredine. Sada čekamo elaborat koji će pokazati da li je tako nešto uopšte moguće na Velikom ratnom ostrvu, dok ćemo u drugoj fazi moći da vidimo kako će izgledati reni bunari i na kojim će se pozicijama nalaziti – dodao je Stojčić.

On se osvrnuo i na Makiško polje ističući da neće biti nikakvog ugrožavanja vodoizvorišta.

– Ono što je bila tema plana, koji je usvojen na Skupštini grada, nije uža zona vodozaštite, odnosno nije zona koju koristi „Vodovod”. Radi se o potpuno drugoj strani na kojoj se više od pola veka nalazi ranžirna stanica i drugi objekti izgrađeni na tom prostoru – rekao je Stojčić.

Izvor: politika

Tagovi:

Pročitajte još: