NACIONALNI MUZIČKI KAMP U OŠ ”LAZAR SAVATIĆ”

Music Art Project” (MAP) u partnerstvu sa EI sistema organizuje od 19. do 26. jula 4. Nacionalni orkestarsko-horski kamp ”Muzika nade”. Ova nevladina organizacija je inovator inkluzivnog programa za decu  koji je UNESKO ocenio kao najbolji na svetu, jer na najprirodniji način integriše u društvo decu i omladinu.

Zato, ako ovih dana prolazeći pored škole ”Lazar Savatić” čujete zvuke instrumenata ili pesmu anđeoskih dečjih glasova, a raspust je, budni ste, ne sanjate. To samo vredne ruke dečaka i devojčica od 12 do 16 godina iz Bujanovca, Surdulice, Leskovca, Kraljeva i Beograda svakoga dana od 10 do 19 časova vežbaju na svojim instrumentima – udaraljkama, trubama, harmonikama, violinama, a zemunska osmoletka im je pružila gostoprimstvo tokom radnog i muzikalnog raspusta. Oni se ne samo raduju, već vežbaju da obraduju Zemunce na malim muzičkim izletima i u svakom prijatnom kutku gde ima ljudi. Zato se nemojte iznenaditi ako čujete orkestar i hor na Zemunskoj pijaci, Gardošu, na Keju, u Gospodskoj. 

Pored ”koncerata iznenađenja”, Đurđa Papazoglu, izvršni i umetnički direktor MAP-a najavljuje za 25. jul nastup 150 malih muzičara sa svojih 20 nastavnika i afirmisanim majstorima zvuka, pod dirigentskom palicom violiniste Marina, hornistkinjom Frensis Galjardi, trubačem Domingom i perkusionistom Delgadom u koncertnoj dvorani Kolarca u 11.30 časova. Koncert će biti poklon učesnika Kampa ”Muzike nade” građanima naše prestonice.

Inače, od 19. do 26. jula u prostorijama OŠ ”Lazar Savatić” probe i druženja više od stotinu dece od 10 do 14 i od 16 do 19 časova takođe su otvoreni za javnost, jer će se uvežbavati dela Betovena, Musorgskog, Holsta, Pjacole, Garsija i Artesa, ali i moderne popularne melodije, repertoar koji svakodnevno garantuje dobar provod.

Neće samo muzika biti tema ovogodišnjeg kampa – deca će se učiti ekologiji, zdravim navikama života, slobodi u holističkom pristupu uz pomoć svojih mentora.

Program koji u Srbiji organizuje MAP ”Muzika nade” osmišljen je da se društvena inkluzija i razvoj dece kroz muziku ostvari na kreativan način i oslobodi i osnaži talente, u pokušaju da im promeni sudbinu – na ulici i margini, gde obično završavaju.

Nije ovo jedini programa MAP-a u Zemunu. U jednom od brojnih koje MAP organizuje sa institucijama civilnog društva na vrlo uspešan način su uključeni učenici

OŠ ”Branko Pešić”. Njihova muzikalnost je ocenjena najvišim ocenama, a MAP im umesto isključenosti pruža šansu da ispolje i zadive svojim raskošnim talentom i na taj način otkriva dostižne životne šanse za dalje usavršavanje.

Tagovi:

Pročitajte još: