Pretraga
Close this search box.

NAJBROJNIJE BORBENO-OKLOPNO VOZILO U VOJSCI SRBIJE: Stigla prva partija u Zemun

Na vojnom aerodromu u Batajnici otkrveno je da je isporučena prva partija borbeno-oklopnih vozila MRAP M-20.

Na završenom prikazu „Granit 2023“ na vojnonom aerodromu „Pukovnik-pilot Milenko Pavlović“ u Batajnici se saznalo da je Vojsci Srbije isporučena prva partija borbeno-oklopnih vozila MRAP M-20. MRAP M-20 je borbeno-oklopno vozilo namenjeno prevozu pripadnika Vojske Srbije do bojišta i nazad, odnosno nije namenjeno za direktno učešće u borbenim dejstvima na prvim borbenim linijama. Za prevoz pešadijskih odeljenja na prvim borbenim linijama će se najviše koristiti MRAV vozila ili Multirole Armored Vehicle vozila poput „Lazara 3“ i borbeno-oklopnog vozila M-16 „Miloš“ ili MRAP M-21 tj BOV OT.

Novo oklopno vozilo sa oznakom M-20 konfiguracije pogona točkova 6×6 spada u MRAP vozila odnosno Mine Resistant Ambush Protected prvi put je zvanično predstavljeno sredinom juna 2020. godine.

Njegova osnovna namena je da omogući zaštićeni prevoz pešadije tokom borbenih dejstava, zamišljeno je kao relativno jeftino vozilo od 200,000 evra, pa na više zavisno od ugrađene opreme, koje će u pešadijskim jedinicama zameniti obična neborbena vozila za prevoz, odnosno pre svega terenskih vozila kamiona TAM 110 T7 i TAM 150 T11.

MRAP M-20 je baziran je na šasiji kamiona FAP 2228, a proizvedi se u preduzeću „Zastava TERVO“ iz Kragujevca.

Tagovi:

Pročitajte još: