NAKON PRIJAVE SILOVANJA DEČAKA, VRTIĆ U ZEMUNU NORMALNO RADI Roditelji mesečno plaćaju 320 evra,

Blic“ je danas posetio vrtić „Povratak prirodi“ u Zemunu gde je prijavljeno seksualno zlostavljanje među decom predškolskog uzrasta i kako su nam zaposleni rekli, vrtić normalno radi, te da se „džabe podigla medijska pompa“.

– Ne možemo da dajemo nikakve izjave dok se ne završi ceo postupak. Oglasiće se Centar za socijalni rad. Ali eto, podigla se medijska pompa za džabe, verovatno je to bio i cilj. Vrtić radi mnogo dugo i nikada nismo imali nikakvih problema, a i sada radi normalno. Unutra su dečica, situacija i atmosfera među decom je kao i svaki dan – kažu nam zaposleni u vrtiću.

Otac koji je danas doveo svoje dete u pomenuti vrtić kaže za „Blic“ da su se šokirali kada su čuli šta se dogodilo, ali da su generalno zadvoljni i radom ustanove i vaspitačicama.

Stvarno nikada nismo imali problema sa vrtićem, rade već tri generacije i stvarno smo zadovoljni. Pritom, ovo je privatni vrtić, ne košta malo. Mesečno plaćamo 320 evra. Ne znam šta da vam kažem, vaspitačice su divne, imaju i zdravsteno osiguranje što nam stvara još veću sigurnost. Stvarno smo se šokirali kada smo čuli šta se desilo. Začudio sam se samo zašto neko od zaposlenih u vrtiću nije izašao javno i ispričao kakva je situacija, a ne da šalju onakva saopštenja. Cela stvar je zamršena i kompleksna, tako da zapravo i ne znamo šta se tu desilo. Sve u vrtiću može da se proveri, nisam siguran ali mislim da svaka prostorija ima kamere. Proverite to sa zaposlenima – kaže otac deteta koji pohađa vrtić.

Podsetimo, otac (44) sa Voždovca prijavio je da se pre dve nedelje njegov sin (6) vratio iz privatnog vrtića u Zemunu sa povredama u vidu crvenila anusa.

Dečak je ocu ispričao da ih je dobio od druga dva dečaka iz vrtića u jednoj od prostorija.

– Dete je ispričalo ocu da ga je jedan držao za ruke, a drugi mu skinuo pantalone i gurao prste u anus. Rekao je da se dečak vratio iz vrtića sa povredama u blizini analnog otvora, za koje tada nije rekao kako ih je zadobio. Otac kaže i da dete nije vodio kod lekara, već da su povrede sanirali sami – rekao je juče izvor Kurira.

Slučaj je kasnije prijavilo više roditelja koji su naglasili da se to dešavalo i drugoj deci, a ubrzo su se oglasili i iz samg vrtića sa objašenjenjem da su deca „neprimereno istraživala polne razlike“, te da roditelji „dižu paniku“.

Reagovala je i policijska stanica Zemun koja je juče obavestila dežurnog zamenika Odeljenja za maloletnike Višeg javnog tužilaštva u Beogradu da je roditelj prijavio da je njegovo dete od 6 godina ima povrede po telu te da mu je povrede nanelo drugo dete istog uzrasta u vrtiću.

Kako saznajemo, ocenjeno je da u ovom slučaju nema krivičnog dela iz nadležnosti Višeg javnog tužilaštva u Beogradu jer deca do 14 godina nisu krivično odgovorna.

– Zbog toga je naloženo policiji da obavesti Treće osnovno javno tužilaštvo u Beogradu o ovom slučaju i da se preduzmu radnje u cilju utvrđivanja ima li elemenata krivične odgovornosti vaspitačica u vrtiću. Takođe je naloženo da se izvesti prosvetna inspekcija kako bi preduzela mere iz svoje nadležnosti – saopštilo je tužilaštvo.

U Treće osnovno javno tužilaštvo narednih dana biće pozvane vaspitačice iz privatnog vrtića u Zemunu kako bi se utvrdilo da postoji njihova krivična odgovornost u slučaju, navodnog, silovanja dečaka (6).

O celom slučaju obavešteno je Više javno tužilaštvo u Beogradu, Centar za socijalni rad u Zemunu, Ministarstvo prosvete i obrazovanja, kao i Uprava vrtića.

Tagovi:

Pročitajte još: