Nazire se rešenje problema stanovnika Novogradske ulice u Zemunu

Uskoro bi trebalo, rekli su u opštini Zemun, da se u saradnji sa gradom nađe način da se poruši objekat u Novogradskoj 19/2, koji preti da povuče i ostale stambene jedinice, ali i da se obezbedi građevinski materijal i saniraju oštećeni objekti Osim što se dodatno urušio jedan objekat, a u ostalim stambenim jedinicama i obližnjoj zgradi u Novogradskoj i Dobanovačkoj ulici u Zemunu još su popucali zidovi i temelji, ni posle dve i po godine na ovoj lokaciji se ništa nije promenilo. Novogradska ulica jeste sanirana, gradi se i novi dečji vrtić na mestu srušenog, ali konkretnih pomaka u obnovi kuća i zgrada nema. Izgleda, ipak, da se posle toliko vremena nazire neko rešenje. Kako su rekli u opštini Zemun, trebalo bi da se u saradnji sa gradom nađe način da se poruši objekat u Novogradskoj 19/2, koji preti da povuče i ostale stambene jedinice, ali i da se obezbedi građevinski materijal i saniraju oštećeni objekti.

Problemi u ovoj ulici počeli su leta 2018. godine kada je pukla vodovodna cev u Novogradskoj ulici. Izlila se ogromna količina vode, lesno tlo je popustilo, pa je došlo do pucanja zidova, temelja i urušavanja objekata. Zbog opasnosti u prvi mah je iseljeno 26 porodica. Grad je uputio jednokratnu novčanu pomoć i za najugroženije obezbedio privremeni smeštaj u Kamendinu. Ipak, većina porodica zbog neuslovnosti nije želela da ode tamo, već su ostali u svojim kućama. U međuvremenu Zavod za veštačenje uradio je analize i utvrdio da je urušavanju objekata doprinelo lesno tlo i neadekvatno rešena kanalizacija pojedinih objekata kao i nepostojanje kišne kanalizacije. Zbog toga se ispod kuća stvorilo podzemno jezero koje je uticalo na les na kom se zgrade nalaze.

Sa tim analizama nisu se saglasili žitelji ovog dela Zemuna koji smatraju da je do oštećenja njihovih domova došlo zbog nekoliko na vreme nesaniranih kvarova na vodovodnoj cevi. U prethodne dve i po godine grad je finansirao i izradu projekta sanacije koji je uradio Građevinski fakultet. Međutim, i posle najava grada da će opština Zemun ukloniti objekat koji preti da se sruši i da će se na ovom delu proglasiti vanredna situacija kako bi se ovaj problem rešio do toga nije došlo. Žitelji Novogradske i Dobanovačke obijali su pragove nadležnih pokušavajući da dobiju odgovore i konkretna rešenja, ali uzalud.

– Iako je bilo rečeno na sastanku sa Goranom Vesićem, zamenikom gradonačelnika, da bi skoro svake sedmice trebalo da imamo sastanak sa opštinom i predstavnicima iz grada, to se nije desilo. Mi smo se već umorili od ignorisanja zbog čega se pripremamo da presavijemo tabak i da tužimo i grad i JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija”. Jedan od komšija je već podneo predutužbu, ali odgovore ni posle dvadesetak dana nije dobio – kaže jedan od žitelja Novogradske ulice.

Trenutno se u ovoj ulici gradi dečji vrtić, na mestu gde je nekada postojalo obdanište, koje je takođe pre dve i po godine teško oštećeno. Nalazi se u blizini kuće koja je urušena, tako da i ono, u slučaju da se ova stambena jedinica sama od sebe sruši, može biti ugroženo. Kraj radova na obdaništu se, kako se moglo čuti, očekuje u aprilu zbog čega bi bilo dobro na vreme sanirati objekte koji prete.

Izvor: politika

Tagovi:

Pročitajte još: