Neistraženi Zemun!

Svim samouverenim poznavaocima Beograda i njegovih skrivenih mesta, uvek je bilo zanimljivo istraživanje brojnih laguma, podzemnih pećina, zazidanih reka i tunela.

Neki od tih prostora nalaze se ispod tri zemunska brda: Gardoša, Ćukovca i Kalvarije. Ispod Zemuna, kako naučnici tvrde, nalazi se više od 150 ulica koje se protežu čak do Bežanijske kose. Taj „dvostruki“ grad je sagrađen oko 1717. godine, za vreme austrijske vladavine Zemunom.

Prvobitna namena je bila ekonomska, trgovci su u te prostrane i dobro provetrene prostorije skladištili hranu, piće i ostalu robu. Naime, Zemun je bio važan trgovački centar ‒ robu su donosili trgovci sa kopna, ali je stizala i uzvodno, sa Save i Dunava.

Tokom nailazećih ratova, Zemunci su ih koristili u različite svrhe, a između ostalog, i kao skloništa od bombi. Zahvaljujući trgovačkoj dovitljivosti lokalnih stanovnika, taj lavirint je postao jedini spas od nacionalizacije, tako da je sav „višak“ imovine bio smešten u te zemunske prostorije.

Podzemni Zemun pruža bezbroj mogućnosti za kulturne sadržaje, ali je neophodno izvršiti razna statička, geološka ispitivanja, odnosno stručne analize radi nekih budućih korisnika.

Tagovi:

Pročitajte još: