Neviđen vojni spektakl na aerodromu Batajnica!

Na Vojnom aerodromu „Pukovnik-pilot Milenko Pavlović“ u Batajnici danas su prikazane sve sposobnosti Vojske Srbije pod nazivom „Granit 2023“. Građani, kojima su kapije otvorene u 9 sati, u koloni su pristizali na ovu veličanstvenu priredbu koja se održavala, kako na nebu, tako i na zemlji.

Srpska vojska spremna je da pokaže sve što poseduje VS i MO, a građani su pre svečanog defilea mogli da vide svu opremu.

Građani su do 15 časova imali priliku da razgledaju postavke vojnih, borbenih vozila, kamiona, tenkova, aviona, bespilotnih letelica, ali i da priđu da razgovaraju sa pripadnicima Vojske Srbije.

13:15 Nastavljena priredba

Nešto posle 13 časova priredba je nastavljena, a svoje sposobnosti prikazali su piloti Helikopterske jedinice MUP, i to helikopterima Super puma i Kamov k-3

Fascinantan let imao je višenamenski helikopter Super puma, koji je iznova oduševio prisutne. Za njenim komandama su bili pukovnik Nenad Nedić, komandant Helikopterske jedinice, i potpukovnik Goran Jošić.

U kokpitu Kamova – k32 bio je zamenik komandanta Helikopterske jedinice poptpukovnik Dalibor Marković, i major Borko Vuković.

12: 30 Srpska Nora pouzdan artiljerijski sistem

Gotov je prvi deo priredbe, a predsednik Vučić krenuo je u oblazak

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u prisustvu mađarskog premijera Viktora Orbana i gostiju iz RS obilazi naoružanje i vojnu opremu na aerodromu Batajnica.

11:52 Defile vazduhoplova završava se „migom 29“. U brišućem letu dolaze brzinom od 1.000 kilometara na sat. Kako javlja naš repoter, u tom letu nestali su u nebu, a ni najbolji objektiv ih nije video.

11: 50 Podno neba iznad Batajnice letele su i Gazele

11: 49 Nalet helikoptera „h145“

Reč je o višenamenskom transportno borbenom helikopteru koji je najsavremeniji u svojoj klasi.

11: 47 Sledi nalet helikoptera Mi 8

11: 45 Građani sada imaju priliku da vide nalete školskih aviona „lasta“ i „utva 7

11: 44 Poleteo i „orao“

11: 40 U toku je ešalon svih specijalnih jedinica

Početak defilea pripadnika različitih specijalnih jedinica – prvi put na jednom mestu.

11: 35 Migovi paraju nebo

Migovi su izveli su nekoliko unakrsnih letova

Migovi su izveli nekoliko unakrsnih letova, a njihova „parada“ parala je nebo

11: 32 Počinje „brišući“ let „super galeba“, izvode se borbena dejstva.

11: 30 Helikopteri spasavaju ljude, evakuišu ih tehnikom „grozd“. Sredstvo za evakuaciju je pomoću ove tehnike i dužine 27 metara.

11: 25 Nakon poletanja udarne grupe aviona leti „super galeb G4“ u cilju izvršenja zadatka

11: 22 U toku teroristički napad, stiže pomoć helikoptera i „orla“

Dok deo terorista, pokušava da se izvuče motornim vozilom, „orao“, koji može da dejstvuje i danju i noću, upada u teritoriju. Nakon njega, tehnikom grozd evakuisano je nekoliko osoba iz ugrožene teritorije.

„Kobre“ u četiri vozila su blokirale automobil i neutralisale teroristu, potom su uhapisli dvojicu.

Korišćene su šok i fleš bombe. Nalet aviona išao je pojedinačno i u parovima. Pripadnici „Kobri“ blokiraju oteto motorno vozilo i neutrališu teroriste, presreće se vozilo čeonim sudarom.

11: 16 Počinje desant 4 helikoptera Mi8 i Mi17

11:11 Počinje nalet helikoptera Mi 35 za borbena dejstva. Reč je o najboljem helikopteru.

Inače, u pozadini, sve vreme program ide uz taktove „Marša na Drinu“. U pozadini se vidi i dim, demonstriran je napad dok su heikopteri leteli.

11: 09 Skok prato defile specijalnih jedinica Vojske

11: 05 Kreće padobranski skok sa visine od 1.500 metara helikopterom, dva padobranca sa zastavama Srbije i Vojske Srbije.

11: 00 Počeo je Vojni spektakl „Granit 2023“

„Oficiri, podoficiri i vojnici – Zdravo!“, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a zatim se crvenim tepihom uputio ka bini.

„Puno sredstava je izloženo. Događaj je neobičan jer ima puno pojedinačnih primeraka industrije. Važno je razumeti šta sve imamo. Posle tri dekade svi u svetu su se odjednom osvestili i postali svesni opasnosti od rata u svetu. Konačno, vojne industrije zemalja postale su važne.

Srpska vojna industrija je napredovala. Ovo je veliki prikaz domaćih sredstava i neka budu ljubomorni koliko imamo „Miloša“, „Lora“ i sl. Kada neko sa strane pogleda vidi jednu vojnu inudstriju koja je vitalna“, rekao je vojni analitičar Aleksandar Radić.

10:00 Veliki broj građana prati Granit

Naša ekipa primetila je veliki broj građana koji prate vojnu vežbu. Dodatno, na licu mesta je i veliki broj saniteta VMA.

Duž celog auto-puta ka Batajnici primetan je velili broj policije. Za događaj je akreditivano više od 100 novinara, fotografa, kamermana… Oni su se , takođe, pod vojnom policijskom pratnjom organizovanim autobusima iz Palate Srbija prevezli do Aerodroma u Batajnici.

Osim toga, posetioci će imati priliku da vide vertikalne manevre specijalnih jedinica, nalete vazduhoplovnog ešelona i defile pripadnika specijalnih jedinica opremljenih najsavremenijim naoružanjem i vojnom opremom.

 

Kapije vojnog aerodroma „Pukovnik-pilot Milenko Pavlović“ biće otvorene u subotu za sve građane od 9 do 15 časova, a najatraktivniji deo programa počeće u 11 časova.

Ulazak na vojni aerodrom biće omogućen iz tri pravca – glavni ulaz na vojni aerodrom, ulaz u Vazduhoplovni zavod „Moma Stanojlović“, kao i ulaz na aerodrom iz pravca Nove Pazove.

Izmene saobraćaja

Tokom održavanja prikaza sposobnosti Vojske Srbije, danas će, u periodu od 7 do 16 časova, doći do promena u radu linija javnog prevoza, saopšteno je iz Sekretarijata za javni prevoz.

Kako smo ranije najavili, u potpunosti će biti obustavljen saobraćaj u Ulici pukovnika Milenka Pavlovića, na delu od raskrsnice sa ulicama Jovana Brankovića i Carice Jelene do raskrsnice sa ulicama Novosadskom i Drage Mihailović u Batajnici (osim za vozila privremene lokalne autobuske linije 706AM).

 

 

 

 

 

 

 

 

Tagovi:

Pročitajte još: