Njiva u naselju Ugrinovci u Zemunu prodata za 500.000 evra

Najskuplja njiva u poslednjem tromesečju 2020. prodata je u naselju Ugrinovci kod Zemuna za 500.000 evra, a hektar oranice u ovom delu Srbije koštao je neverovatnih 120.000 evra. Prema podacima Republičkog geodetskog zavoda, poljoprivredno zemljište se, kao i prethodnih godina, najbolje i najviše prodavalo u Vojvodini oko Novog Sada, ali je zanimljivo što je u zemunskom naselju Ugrinovci hektar otišao kupcu za neverovatnih 120.000 evra, što predstavlja jednu od rekordnih cena poslednjih godina.

Tražene oranice

Stručnjaci ističu da je obradiva zemlja sve više tražena, ali da je takvih površina sve manje, te da im zbog toga i skače cena.

– U Vojvodini je najkvalitetnije zemljište i ne čudi što su pojedine oranice prodate za veliki novac. Cene poljoprivrednog zemljišta još od 2001. godine rastu, tada je hektar koštao oko 200 evra, 2008. godine oko 5.000 evra, a evo vidite kolike se cifre sada dostižu – objašnjava agroekonomista Milan Prostran.

– Na tim mestima se grade nekretnine i putevi, ali takođe veliki broj hektara propada jer se ne obraduje. Sa druge strane, tražnja postoji i, naravno, cene rastu. To je i svetski trend, na ovakvom zemljištu se proizvodi hrana, a ona je osnovni izvor života. Oranice će se sve više tražiti i biće sve skuplje – navodi Prostran.

Izvor: srbija danas

Tagovi:

Pročitajte još: