Nova zgrada Poreske uprave pravi se u Zemunu

Ministar finansija Siniša Mali održao je zajednički kolegijum sa Poreskom upravom i sa Upravom carina, koje su u sastavu Ministarstva finansija, i potvrdio rešenost da zajedničkim snagama te institucije rade kako bi zaštitile ekonomske interese Srbije, saopštilo je Ministarstvo.

Mali je istakao da je reč o ključnim institucijama, koje su proteklih godina prošle kroz važne promene, s obzirom na to da je u Poreskoj upravi u toku ozbiljan proces reforme i transformacije, kao i da će Uprava carina dodatno biti modernizovana, sa savremenim IT sistemima.

„Raduje me i što ćemo u narednih nekoliko nedelja postaviti kamen temeljac za novu zgradu Poreske uprave koja će se nalaziti u Zemunu“ , rekao je Mali i dodao da je za funkcionisanje tih uprava važan dobar regulatorni okvir, te da je u tom smislu značajno što su usvojeni novi Zakon o e – fakturama i Zakon o fiskalizaciji.

U cilju još bolje saradnje, direktori Poreske uprave i Uprave carina Branko Radujko i Dragana Marković tokom marta 2021. godine potpisali su Sporazum o međusobnoj saradnji, kojim su prepoznate ključne uloge obe uprave u ostvarivanju strateških ciljeva Ministarstva finasija.

Direktori uprava su jedinstveni u stavu da je zauzimanje zajedničke pozicije od najvećeg značaja u suočavanju sa brojnim pokušajima zloupotreba kada je izbegavanje obaveza prema državi u pitanju.

S obzirom na to da borba protiv sive ekonomije podrazumeva i aktivno učešće građana, učesnici sastanka su se saglasili da je neophodno nastaviti sa akcijama podizanja svesti o posledicama kršenja poreskih i carinskih propisa u cilju efikasnije naplate budžetskih prihoda, što je novac svih građana Srbije, navedeno je u saopštenju.

Fonet

Tagovi:

Pročitajte još: