NOVI NOSIOCI BOGOJAVLJENSKOG KRSTA U ZEMUNU IVAN PETKOVSKI I ZORICA ANASTASIJEVIĆ

Tradicionalna manifestacija svetkovanja Bogojavljenja u Zemunu ove godine je održana 27. put, u organizaciji Gradske opštine Zemun, Svebor saveza Beograda i Hrama svetog Oca Nikolaja Mirlikijskog.

Ovogodišnje svetkovanje Bogojavljenja posvećeno je Mihajlu Pupinu, Dimitriju Davidoviću, Kosti Vujiću i Živojinu Ćulumu, a moto plivanja je bio ”Ostajte ovdje” po nazivu poznate pesme Alekse Šantića.

Liturgiju u crkvi Svetog Oca Nikolaja služili su sveštenici zemunskih crkava, a o značaju praznika i o danu kada je Bog objavio Gospoda Isusa Hrista kao Spasitelja besedili su starešina Hrama svetog Nikolaja Mirlikijskog protojerej Draško Tepavac, kao i na Bogojavljenskom platou protojerej stavrofor Branko Zelen. Usledio je čin osvećenja vode, a zatim je Bogojavljenska litija prošla centralnim gradskim ulicama.

Pred više hiljada građana za Bogojavljenski Časni krst plivalo je 490 vitezova, među kojima je bilo i devet dama. Posle položene Zakletve plivača pred stalnim starešinom SVEBOR Saveza Beograda Cvjetkom Stevanovićem hladnim Dunavom najpre su zaplivale dame, a zatim i hrabri momci. Prvi je do Bogojavljenskog Časnog krsta doplivao Ivan Petkovski, a najbrža dama je, po drugi put, Zorica Anastasijević. Pobednici su odlikovani statuom Bogojavljenskog plivača, viteškim i damskim plaštom. Vitez je dobio medalju SVEBOR Saveza Beograd sa titulom Nosilac Bogojavljenskog krsta 2024, dok je dama dobila medalju sa likom Bogorodice.

Uz praznični pozdrav ”Bog se javi – Vaistinu se javi”, prisutnima se obratio predsednik Gradske opštine Zemun Gavrilo Kovačević koji je tom prilikom istakao da su porodične i tradicionalne vrednosti ponos naše sredine.

Tom prilikom, predsednik Kovačević je uručio Zahvalnicu za očuvanje porodičnih vrednosti Violeti Miočinović, majci petorice sinova.

Ove godine tradicionalni Bogojavljenski krst SVEBOR Saveza Beograda dobili su predsednik Gradske opštine Zemun Gavrilo Kovačević, član Veća Gradske opštine Zemun i predsednik Organizacionog odbora Svetkovanja Bogojavljenja u Zemunu 2024. godine Dragan Matijević, načelnik Kazneno-popravnog zavoda ”Padinska skela” Ivan Lazarević i BN Televizija.

U umetničkom delu programa učestvovale su sestre Gobović sa svojom etno grupom.

Zemunski istoriografi beleže da se Bogojavljenska litija održavala u 18. veku, pa sve do početka Drugog svetskog rata. Posle rata, Litija je održana 1945. i 1946. godine. Do obnavljanja ove tradicije dolazi 1998. godine, otkada se na Bogojavljenje organizuje vađenje Časnog krsta iz Dunava u Zemunu.

Tagovi:

Pročitajte još: