Novogodišnja čestitka Predsednika opštine Zemun

Поштовани грађани Земуна, Желим вам срећну и успешну предстојећу годину, желим вам добро здравље.Ово је и прилика да вам као председник ГО Земун поднесем кратак извештај о свему што је урађено и да вам се захвалим на предлозима за буџет које сте нам дали у прошлој години и које смо успели да подржимо и реализујемо. Захваљујемo вам се и на предлозима за 2022. годину, као и на смерницама у ком правцу треба да развијамо наш Земун како би постао још боље место за живот. Тренутно се у Земуну ради десетак капиталних пројеката чија вредност прелази 50 милиона евра. То су пројекти које финансирају Влада Републике Србије и Град Београд, попут изградње фабрике вакцина ”Синофарм” са пратећим саобраћајницама и комуналном инфраструктуром, где се формира и нова привредна зона.  

Поносни смо што је завршена Батајничка петља, као и обилазница око интермодалног терминала, која повезује насеље Шангај са центром Батајнице, али и са Земуном и Београдом. Очекујемо завршетак радова на пружном прелазу, односно надвожњаку преко брзе пруге Београд-Нови Сад у Батајници. Пред нама су пројекти изградње Батајничког булевара и проширења Батајничког друма.

Сведоци сте да су радови на комплетној реконструкцији Улице Кеј ослобођења увелико у току, као и на реконструкцији и изградњи канализационе мреже у Старом језгру Земуна којима је обухваћено тридесетак улица у дужини од 6,6 километара.Уз реконструкцију Кеја ослобођења биће реконструисане – калдрмисане и улице Косовска, Београдска, Давидовићева, Прерадовићева и др Петра Марковића.

Удружењем архитеката Србије радимо на пројекту продужетка Земунског кеја до Пупиновог моста. У питању је дужина од 2,7 километара, односно 22,2 хектара земљишта. Овај потез је различите конфигурације и зато је веома важно да се нађе најоптималније решење које је у складу са планом детаљне регулације за овај простор. Враћамо стари изглед Земуну. Завршетком радова у улицама Сибињанин Јанка, Клаоничкој и Деспота Ђурђа биће комплетно заокружена реконструкција путне инфраструктуре у Старом језгру Земуна, где су, почевши од Господске улице и Магистратског трга, па све до Гробљанске, улице  поплочане и калдрмисане. У оквиру уређења централних земунских улица радиће се реконструкција улица Змај Јовине, Фрушкогорске и Његошеве.

Такође, урађен је пројекат за комплетну реконструкцију Главне улице и Авијатичарског трга. Радови ће почети на пролеће 2022. године. Зграда Команде ваздухопловства је један од архитектонских бисера Земуна. За овај објекат завршена је пројектно-техничка документација. Радови ће се изводити фазно. Један од важних пројеката за грађане Земуна који ће решити дугогодишњи проблем мањка паркинг места у централној зони Земуна јесте изградња подземне гараже испред СЦ ”Пинки”. Гаража ће бити капацитета 160 места и биће урађен плато испред спортског центра.   Како је ”Пинки” враћен у окриље Града Београда, овај спортско-културни центар биће реконструисан и грађанима Земун на располагању у пуном капацитету.

Једна од најстаријих образовних институција у Србији, Земунска гимназија је комплетно реконструисана, а у току је реконструкција и доградња Основне школе ”Светислав Голубовић Митраљета” у Батајници. Оно што нас очекује је реконструкција фасаде Основне школе ”Мајке Југовића” која је саграђена 1899. године и која представља још један споменик културе. Општина финансира израду пројекта реконструкције фасаде школе. Покренули смо иницијативу за изградњу средње школе у Батајници и изградњу још једне школе у насељу Алтина, као и за проширење капацитета обданишта у свим насељима.

Очекује нас и реконструкција зграде Центра за социјални рад који се налази у Улици Александра Дубчека 2. У Угриновцима је изграђена Здравствена станица и ускоро ће бити грађанима овог дела Срема доступна употпуњена здравствена заштита. Покренули смо иницијативу за проширење Амбуланте у Батајници, реконструкцију централне зграде Дома здравља, као и Здравствене станице ”Доњи град”. У континуитету је рађено на ревитализацији саобраћајница и асфалтирању некатегорисаних путева у свим насељима. У 2022. настављамо са радовима на путној инфраструктури, која укључује и изградњу недостајућих тротоара. Како би биле смањене саобраћајне гужве, иницирали смо израду пројектно-техничке документације за изградњу надвожњака на потезу улица Угриновачка, Пазовачки пут – Добановачки пут. У наредној години очекује нас велики пројекат изградње водоводне мреже у насељу Шангај, и реконструкција уличних канала и ћуприја, а иницирали смо реконструкцију постојеће и изградњу нове водоводне мреже у насељу Алтина. Извесно је и да ће на пролеће 2022. године почети радови на изградњи гробља у Батајници са приступним саобраћајницама, док је за гробље у Угриновцима урађен урбанистички пројекат. Усвајајући ваше предлоге наставићемо да уређујемо парковске и зелене површине, и планирани су радови у насељу Војни пут, а у току је и израда пројекта за дечија игралишта у Тршћанској, Нушићевој и Др Недељка Ерцеговца

Иницирали смо изградњу спортске хале у Шангају, а Земун треба да добије и отворени базен и игралиште. Земун је одувек био препознатљив по врхунским спортистима, зато настављамо ту традицију помажући рад спортских клубова, нарочито развој школског спорта. Општина је покровитељ међународних турнира, а један такав је дечији фудбалски фестивал ”Драган Манце Куп”.

Поносни смо на чињеницу што нас пандемија није омела да заједно са удружењима и појединцима реализујемо многобројне и разноврсне програме, од галеријских поставки, трибина, предавања, презентација до издаваштва, и тако наставимо да будемо чувари културне баштине Земуна.

У 2022. заједно учинимо да ЗЕМУН БУДЕ ЈОШ БОЉЕ МЕСТО ЗА ЖИВОТ!

СРЕЋНА НОВА ГОДИНА! Гаврило КовачевићПредседник Градске општине Земун

Tagovi:

Pročitajte još: