Novu kanalizaciju dobija Senjski trg u Zemunu

Posle završetka radova u Bežanijskoj ulici, projekat izgradnje sekundarne kanalizacione mreže u Starom jezgru Zemuna, čiji su investitori Grad Beograd – Sekretarijat za komunalne i stambene poslove i Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda, sredinom oktobra nastavljen je postavljanjem cevi na Senjskom trgu.

Po projektu hidrotehničkih instalacija nova sekundarna kanalizaciona mreža predviđena je za ulice: Ćukovački kut, deo ulice Stevana Đukića od ulice Ćukovački kut do ulice Ćukovačka, Dušana Vukasovića, Ćukovačka, Ćukovački rub, Vasilija Vasilijevića, ulica između ulice Dušana Vukasovića i ulice Vasilija Vasilijevića, Cetinjska, deo ulice Senjskog trga (od ulice Ćukovački rub do Oračke ulice i deo koji se priključuje na Bežaninsku ulicu),  kao i Oračka ulica.

Fekalna kanalizacija će biti rađena između Ulica Dušana Vukasovića i Ulice Vasilija Vasilijevića. Kišna kanalizacija će biti rađena parcijalno u ulicama: Ćukovački kut, Stevana Đukića, Dušana Vukasovića, Ćukovačkoj, Ćukovački Rub Senjski trg i Oračkoj.

Pored nove kanalizacione infrastrukture, sve ulice će dobiti asfaltnu podlogu sa nivelacijom zemljišta, tako da građani više neće strahovati od poplava i izlivanja šahtova. 

Procenjena vrednost radova koji podrazumevaju i radove u centralnim ulicama koje izlaze ka Dunavu je 383 miliona dinara. Projektom je obuhvaćeno

30 ulica u kojima će biti izgrađeno 6,5 kilometara kanalizacione mreže. Kišna kanalizacija, dužine 5.280 metara, biće izgrađena u svim ulicama koje pripadaju potencijalnom plavnom području, dok će odvodi za otpadne vode biti u dužini od 1.165 metara, kako bi se obezbedilo priključenje korisnika na gradsku kanalizacionu mrežu.

Ova rekontrukcija važna je i u kontekstu turističke infrastrukture, jer je Staro jezgro Zemuna predstavlja ambijentalnu celinu od izuzetne istorijske i kulturne važnosti.

Tagovi:

Pročitajte još: