Obeležen „Dan avijacije“ u Zemunu

Povodom obeležavanja 2. avgusta – Dana roda avijacije Komanda vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane Vojske Srbije 30. jula priredila je svečanost u Domu vazduhoplovstva u Zemunu.

Komandant Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane general-potpukovnik Duško Žarković istakao je da su pripadnici roda avijacije kroz istoriju uvek bili na visini zadatka i opravdali svoje postojanje nebrojeno puta. Tom prilikom, general-potpukovnik Žarković je dodelio počasni letački znak pilota najstarijem živom letaču u Republici Srbiji Avramu Avramoviću. Ovaj 98-godišnji pilot ima impozantnih 20 hiljada naleta. Obučavan je u Čkalovskoj letačkoj akademiji i prvi je na Balkanu obučeni pilot za domaći mlazni putnički avion ”Karavela”.

U okviru obeležavanja ove svečanosti komandant RV i PVO Duško Žarković je položio venac svim pripadnicima roda avijacije koji su svoje živote položili braneći otadžbinu.

Dan roda avijacije obeležava se u znak sećanja na 2. avgust 1893. godine, kada se prvi put zvanično pominje vazduhoplovstvo u srpskoj vojsci. Naređenjem kralja Aleksandra Obrenovića predviđeno da se u svakoj diviziji obrazuju vazduhoplovna odeljenja. Ministar vojni Radomir Putnik potpisao je 1912. godine Odluku o osnivanju Vazduhoplovne komande. Srbija je bila jedna od 15 zemalja u svetu koja je imala ratno vazduhoplovstvo, koje je korišćeno i u Balkanskim ratovima. Do 1941. godine Ilindan se tradicionalno proslavljao kao slava svih pilota i letača.

U ime Gradske opštine Zemun svečanosti su prisustvovali članovi Veća

dr Stanislav Glumac, Đorđe Dukić i sekretar Skupštine Marko Janković.

Tagovi:

Pročitajte još: