Home Opština Zemun OBELEŽEN KRSTOVDAN – ZAVETNA SLAVA OPŠTINE ZEMUN

OBELEŽEN KRSTOVDAN – ZAVETNA SLAVA OPŠTINE ZEMUN

312
0

Veliki pravoslavni praznik Vozdviženje časnog Krsta, u narodu poznatiji kao Krstovdan, koji Gradska opština Zemun proslavlja kao svoju zavetnu slavu, svečano je obeležen svetom liturgijom u hramu Svetog oca Nikolaja Mirlikijskog i sečenjem slavskog kolača u opštinskom zdanju. Prazničnu službu držao je vikarni episkop remezijanski i nastojatelj Hrama svetog Save G. Stefan uz sasluženje sveštenstva zemunskih crkava, a prisustvovao joj je predsednik GO Zemun Gavrilo Kovačević sa svojim saradnicima.

Zbog pandemije kovida 19 i ove godine su izostale litije, a slavlje je nastavljeno  sečenjem slavskog kolača uz prisustvo rukovodstva Gradske opštine Zemun i manjeg broja zvanica.

Predsednik Gradske opštine Zemun Gavrilo Kovačević čestitao je slavu građanima Zemuna s uverenjem i nadom da će se svet što skorije izboriti sa pandemijom kovida 19 i nastaviti normalan život, koji podrazumeva rad i napredak u pogledu podizanja životnog standarda i uslova života za sve generacije.

Ovaj veliki crkveni i narodni praznik – Krstovdan ili Vozdviženje (Podizanje) časnog Krsta vezuje se za pronalazak časnog Krsta Gospodnjeg na Golgoti i povratak Krsta iz Persije ponovo u Jerusalim.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here