OBELEŽEN SVETSKI DAN DOBROVOLJNIH DAVALACA KRVI U ZEMUNU

Povodom Svetskog dan dobrovoljnih davalaca krvi, a pod motom ”Dajte krv, neka svako srce kuca u svetu”, 14. juna na Zemunskom keju, kod restorana ”Venecija”, Crveni krst Zemuna u saradnji sa opštinskim odborima Crvenog krsta Savski venac, Rakovica, Čukarica, Zvezdara, Surčin, Barajevo i Službom za transfuziju krvi KBC ”Zemun”, i uz podršku Gradske opštine Zemun organizovala je akciju dobrovoljnog davanja krvi i prateći program.

”Gradska opština Zemun je tradicionalno uključena u sve akcije koje organizuju Crveni krst Zemun i Služba za transfuziologiju krvi KBC ”Zemun”. Dogovorili smo kalendar davanja, što znači da akcije organizujemo na mesečnom nivou na različitim lokacijama, u mesnim zajednicama i zemunskim naseljima, kako bi priliv krvi imao kontinuitet i služba mogla da snabdeva kliničko-bolničke centre Zemun, Bežanijsku kosu i Kovid bolnicu u Batajnici. Obeležavanje Svetskog dana davalaca krvi je posebno važno, jer je to dan kada se zahvaljujemo svim davaocima na odazivu,  humanosti i velikom doprinosu u spasavanju i produžavanju života. Dobrovoljno davanje krvi je potreba celog sveta kako bi se osiguralo da pojedinci i zajednice imaju pristup bezbednoj i kvalitetnoj krvi i krvnim proizvodima i u normalnim i u vanrednim situacijama”, rekao je član Veća Gradske opštine Zemun Vladimir Kostić, koji ne samo što je učestvovao u organizaciji, već je bio i davalac krvi.

Pomoćnik direktora za zajedničke medicinske delatnosti KBC Zemun prim.dr sc.med.Vesna Libek  se zahvalila Gradskoj opštini Zemun i Crvenom krstu Beograda na pomoći u organizaciji ove akcije i pozvala građane od 18 do 65 godina da postanu članovi velike porodice davalaca krvi. Vakcinisani građani mogu da daju krv ukoliko je prošao jedan dan od Sinofarm i Fajzer vakcine, a 14 dana od ”živih vakcina”. Služba transfuziologije krvi KBC Zemun radi svakog radnog dana od 7 do 17 časova.

Ovaj datum vezuje se za dan kada je rođen austrijski biolog i lekar Karl Landštajner, koji je zaslužan za otkriće krvnih grupa kod čoveka, za šta je 1930. dobio Nobelovu nagradu. Svetska zdravstvena organizacija je 2005. godine odredila ovaj datum kao dan kojim se zahvaljuje svim dobrovoljnim davaocima krvi i podstiče ljude da daju svoju krv

Tagovi:

Pročitajte još: