(FOTO) Obeležen „Teslin dan“ u Zemunu; izložba otvorena narednih mesec dana

Pod pokroviteljstvom Gradske opštine Zemun, a u organizaciji Turističke organizacije GO Zemun, izložbom ”Teslini doprinosi u medicini”, autora Vladimira Jelenkovića i Zorana Jovanovića Jusa u kuli na Gardošu obeležen je Teslin dan. Rođendan Nikole Tesle, 10. jul obeležavamo i kao nacionalni Dan nauke.

Prepoznajući veliki značaj očuvanja uspomene i promocije lika i dela Nikole Tesle, Opština Zemun je manifestaciju ”Teslin dan” uvrstila u program redovnih godišnjih manifestacija.

Predsednik Skupštine gradske opštine Zemun Miroslav Gajić zahvalio se Ateljeu i galeriji ”Čubrilo” koji je već više od deset godina nosilac ove stalne opštinske manifestacije.

”Mi sa ponosom obeležavamo Teslin dan. Svake godine u galerijskom prostoru kule imamo drugu izložbu koja na originalan način upoznaje zainteresovane posetioce sa dostignućima Nikole Tesle, koji je iz oblasti mašinstva i elektrotehnike bio i ostao neprikosnoven. Ove godine imamo priliku da se upoznamo sa njegovim delovanjem iz oblasti medicine. Nastavićemo kao pokrovitelji manifestacije da ovo prelepo mesto koje nosi toliko epiteta dobije još jedan, a to je da je Gardoš i mesto nauke”, rekao je Gajić.

Ova izložba otkriva koliko je srpski genije darovao čovečanstvu, jer primena njegovih dostignuća leči. Autori izložbe prikazanim pronalascima svedoče da je Teslin doprinos razvoju medicine nesumnjiv.

”Tesla se smatra jednim od rodonačelnika medicinske dijatermije – stvaranja toplote u unutrašnjim tkivima organizma, izazvane propuštanjem visokofrekventnih struja čija primena može biti posebno značajna kod ublažavanja čitavog niza zdravstvenih tegoba. Malo je poznato i da je Teslin pionirski doprinos u domenu daljinskog upravljanja našao svoju primenu i postao nezaobilazni deo korišćenja medicinske opreme, a primenjuje se i u domenu brojnih dijagnostičkih i terapijskih procedura. Vrlo široku primenu bežično upravljanje implantantima danas ima u kontroli pumpi za postepeno doziranje lekova, koristi se za regulisanje koncentracije insulina, kao i za upravljanje radom dijafragme, srčanog mišića, veštačkog srca, ili neuroproteza. Primenom Teslinog daljinskog upravljanja učinjen je značajan napredak u negovanju nepokretnih bolesnika”, rekao je Jelenković.

Prisutne su pozdravili i direktorka Ateljea i galerije ”Čubrilo” Borka Čubrilo, kao i predsednik Tesline naučne fondacije ”Srbija” Zoran Bunović, koji je predsedniku Skupštine GO Zemun Miroslavu Gajiću uručio Teslinu zlatnu medalju. Ovo priznanje se dodeljuje za doprinos u promociji Tesline bogate naučne baštine.

Posetioci će izložbu moći da pogledaju u narednih mesec dana.

Tagovi:

Pročitajte još: