OBILAZAK SPIRTINE KUĆE U ZEMUNU OD DECEMBRA: Posle dve decenije otvara se Zavičajni muzej Zemuna

REKONSTRUISANI Zavičajni muzej Zemuna, koji je smešten u Spirtinoj kući u Glavnoj ulici, otvoriće vrata u decembru, posle dve decenije. To je nedavno najavila direktorka Muzeja grada Beograda Jelena Medaković i podsetila da je rešen problem dug 22 godine, koji je napravila vlaga u ovom zdanju, te će posetioci imati priliku da uskoro vide vrednu istorijsku zbirku.

Kako smo ranije pisali, zbog vlage koja je pre 20 godina pretila da ošteti Spirtinu kuću, 2002. počela je obnova, drenaža temelja i zidova, dotrajalog sistema grejanja i nesvakidašnjeg parketa. Kompletni radovi završeni su u februaru. Zidovi su konzervirani, kao i rukom oslikane tapete, a najzahtevniji i najduži radovi bili su na restauraciji intarziranog belgijskog parketa, starog 165 godina, na čemu su bili angažovani stručnjaci Narodnog muzeja i Muzeja primenjene umetnosti.

Spirtina kuća je jedna od 11 pobrojanih imanja i zgrada plemićke porodice Spirta, cincarskog porekla. Raskošno zidana neogotska porodična kuća Dimitrija Spirte u zemunskom Donjem gradu jedini je sačuvani primer ove arhitekture. Građena po projektu poznatog bečkog arhitekte Hajnriha fon Ferstela, ona je svojim sjajem i kamenom fasadom, dodatno ukrašenom motivima iz grčke mitologije u temperi, svedočila o bogatstvu vlasnika, koji na zdanje nije štedeo.

Od masivnih rezbarenih dveri i kolskog ulaza u unutrašnje dvorište, do predvorja od glačanog crvenog mermera i parketa vrhunske izrade iz Belgije, zidova obloženih bogatim dekorativnim tapetama, oslikanih tavanica i keramičkih peći i kamina, zbog čestih promena namene – od vojnih, do Zavoda za slepe i gluve srpske ratne invalide, do hotela „Garni“, kuća je radi dalje zaštite 1965. godine proglašena spomenikom kulture i Zavičajnim muzejom Zemuna. Prva stalna postavka „Sedam vekova Zemuna“ izložena je od 1971. godine.

U pripremi su hronološka i tematska izložba. Posetioci će imati priliku da vide delove koji se odnose na arheologiju, primenjenu umetnost i bogatu istoriju Zemuna. Među predmetima koji će biti pred gostima su brojni urbanistički planovi Zemuna, dokumenta iz 18. i 19. veka, koja su bila u Magistratu. Takođe, deo Zavičajnog muzeja biće i bogata zaostavština Branka Najholda.

Dugo vremena se radilo na restauraciji materijala koji će biti pred publikom. Deo je digitalizovan, jer sam prostor Zavičajnog muzeja nije dovoljan za smeštanje svega što zaslužuje da se tu nađe.

VISOKOPARTERNA zgrada Zavičajnog muzeja Zemuna podignuta je u Glavnoj ulici, prema planovima bečkog arhitekte, za vrlo imućnu i uticajnu privredničku porodicu Spirta. U duhu vladajućeg romantizma, zdanje je oblikovano u stilu pseudogotike. Bogat enterijer izdvajao ju je od ostalih zemunskih kuća. Ova zgrada je 1970. godine adaptirana u muzej.

 

Tagovi:

Pročitajte još: