Od Zemuna do Budimpešte vozom! Raspisuje se tender za nabavku vozova

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Tomislav Momirović izjavio je danas da će pruga od Beograda do Novog Sada, kao prioritetan projekat, biti završena do kraja godine, a da će do tada, putem tendera, biti nabavljeni i brzi vozovi. Momirović je, tokom obilaska radova na toj pruzi kod Zemuna, naveo da od tendera zavisi od koga će biti nabavljeni brzi vozovi koji mogu da idu 200 kilometara na čas, objavila je Vlada Srbije.

Tako će građani za nešto više od pola sata moći da putuju vozom između Beograda i Novog Sada. „Vrlo brzo će o tome biti potpisan memorandum sa kineskim partnerima, ali ono što je nama važno jeste da ti vozovi budu po evropskom standardu i da odgovaraju najkvalitetnijim vozovima koji saobraćaju na evropskim prugama“, precizirao je Momirović.

On je preneo da je odlučio da prvo gradilište koje će posetiti ove godine bude brza pruga ka Budimpešti, odnosno drumski nadvožnjak u izgradnji u Zemun Polju, zbog značaja tog projekta. „Ovaj nadvožnjak na deonici Beograd–Stara Pazova, gde rade kineski partneri, u dužini od 295 metara i širine 18 metara, je fenomenalan“, kazao je Momirović.

Ministar je poručio da nema više vremena za čekanje i da još ofanzivnije moraju da se realizuju projekti. „Prioritet broj jedan je da završimo ovu prugu do kraja godine, imali smo dosta problema, u početku je i korona kočila, ali mislim da smo uspeli da prevaziđemo sve probleme“, rekao je Momirović.

Prema njegovim rečima, u okviru tog projekta biće izgrađen i nadvožnjak kod Batajnice i drugi nadvožnjaci, železničke stanice i sva druga železnička infrastruktura. Momirović je ocenio i da će pruga svakako biti isplativa, jer će za samo dva ili dva i po sata moći da se stigne do Budimpešte, kao i da će zbog toga biti mnogo više turista i investicija u Srbiji

Izvor: b92

Tagovi:

Pročitajte još: