Odloženo suđenje optuženima za prvu otmicu zemunskog klana!

U Višem sudu u Beogradu danas je za 1. februar odloženo suđenje dvojici bivših policajaca i dvojici pripadnika „zemunskog klana“, koji se terete za razbojništvo i otmicu Novaka Stevanića (22) 1997. godine, nakon čega je on izvršio samoubistvo.

Suđenje je odloženo zbog izostanka optuženog Gorana Ristića, čiji advokat je rekao da nema saznanja o tome zašto on nije došao na današnje suđenje. Na suđenje je došao svedok i nekadašnji pripadnik zemunskog klana Dejan Milenković zvani Bagzi, dok Ljubiša Buha Čume nije pristupio, a sud je rekao da nema dokaza da mu je poziv za svedočenje uručen. Sudija je naložio da Ristića privedu iz nadležne Policijske stanice na sledeće suđenje, dok je za Čumeta rekao da mu je poziv za svedočenje uručen. Sudija je naložio da Ristića privedu iz nadležne Policijske stanice na sledeće suđenje, dok je za Čumeta rekao da mu sledi privođenje ukoliko se ne odazove pozivu. Punomoćnik oštećenih je predložio sudu da odmah danas naloži privođenje Buhu i Ristića, te da se samo napravi pauza do njihovog dovođenja i zatim nastavi suđenje.

Sudija je na to kazao da veće tokom dana ima i druge obaveze, odnosno drugo suđenje i presudu zbog čega ne može da prihvati zahtev punomoćnika. Suđenje je nedavno krenulo iznova zbog promene predsednika veća i sudija je odlučio da sasluša četiri svedoka, među kojima su Bagzi i Čume.

U ovom slučaju, koji je poznat i kao prva otmica „zemunskog klana“, učestvovao i pokojni Dušan Spasojević, a sada se sudi za krivično delo razbojništvo dvojici bivših policajaca i dvojici pripadnika „zemunskog klana“.

Optuženi su policajac u penziji Milan Radukić, pripadnik Žandarmerije Saša Đajić, kao i nekadašnji pripadnici „zemunskog klana“ Nikola Bajić i Goran Ristić.

Prema optužnici, trojica optuženih su Stevanića na silu ubacili u automobil, a zatim ga držali na nepoznatoj lokaciji gde su ga maltretirali i zahtevali od njega ključeve od stana njegovih roditelja. Zatim su iz sefa u stanu ukrali veću količinu zlata i oko 100.000 nemačkih maraka. Pored optuženih i pokojnog šefa „zemunskog klana“, u ovom krivičnom delu navodno je učestvovao i tadašnji policajac, kasnije svedok-saradnik u procesu protiv „zemunskog klana“, takođe pokojni Zoran Vukojević.

Optuženi Đajić je bio Vukojevićev kum. Stevaniću su prišli u Sarajevskoj ulici, pokazali legitimacije i naredili mu da krene s njima. Potom su ga ubacili u „golf 2“, za čijim je volanom bio optuženi Ristić i potom ga predali vođi klana – Spasojeviću, kako bi mu rekao gde su u kući njenovih roditelja sakriveni novac i dragocenosti. Ova – prva – „otmica“ klana iz Zemuna, posle koje su usledile i mnoge druge, rešena je pošto je bivši pripadnik klana Nikola Bajić, koji u zatvoru služi kaznu od 35 godina, tužilaštvu ranije do detalja opisao događaje.

Optuženi policajci su u vreme otmice radili u Policijskoj stanici u Zemunu.

Tagovi:

Pročitajte još: